Anna Onsten-Molander på länsstyrelsen menar att många jordkällare revs systematiskt på 1950-talet. Foto: Caroline Slotte/ SVT

Allt fler vill rusta upp jordkällare: ”Behövs i krissituationer”

Uppdaterad
Publicerad

Att rusta upp en jordkällare är tidskrävande och kostsamt, men har blivit populärare med åren. Det menar länsstyrelsen i Västmanland som håller i kurser kring hur man rustar upp jordkällare.

Länsstyrelsen har till uppgift att vårda, bevara och tillgängliggöra kulturmiljöer. Enligt dem är det viktigt att lyfta byggnader med ett kulturhistoriskt värde, såsom jordkällare. 

Anna Onsten-Molander jobbar som kulturmiljöhandläggare på länsstyrelsen och menar att många jordkällare har försvunnit under åren, men att intresset nu har ökat för att återuppta dem. 

– Att rusta en jordkällare är en bra sak. Både ur en miljömässig aspekt och så behövs de i krissituationer. Till exempel när vi inte har tillgång till el, säger hon. 

Även om intresset ökat för utbildningarna är det inte lika populärt att skicka in ansökningar om att få pengar för att rusta upp sin jordkällare. Varje år inkommer mellan en till tre ansökningar men någon ansökan har inte beviljats pengar sedan 2015.

Hör Anna berätta om varför många jordkällare revs på 1950-talet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.