Anders Lindberg älskar sina två jordkällare och betonar att det är viktig att vårda dem med kärlek, för att de är värda det. Foto: Caroline Slotte/SVT

Här förvarar Anders mat året runt: ”Viktigt att vårda med kärlek”

Publicerad

På sin gård utanför Sala har Anders Lindberg en rymlig jordkällare som används året runt. Förra hösten slog han till och köpte granntorpet och fick en förfallen jordkällare på köpet. Nu är planen att rusta upp den och prislappen för bygget landar på cirka 80 000 kronor.

Så länge Anders kan minnas har han älskat kulturhistoriska byggnader och försökt rädda dem. Han vill ta tillvara på det som finns och alltid funnits, då det är en del av vår historia. 

I sin fungerande jordkällare lagras allt som odlas på gården, bland annat potatis och morötter. Potatisen håller sig ända in i juli utan att skrumpna. 

– På sommaren är den perfekt att ha kall dryck på kylning, eftersom den håller temperaturen så bra, säger Anders Lindberg. 

Under de senaste 15 åren har Anders inte haft några som helst problem med skadedjur. Anledningen till att det blivit så är för att han fixat ett finmaskigt kycklingnät som han vikt fyrdubbelt och satt i ventilationen.  

– Man får vara lite klurig när man fixar med jordkällare, säger han. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.