SiS ungdomshem Sundbo i Fagersta. Arkivbild. Foto: TT

Allvarlig kritik mot ungdomshem – använde våld och felaktiga tvångsåtgärder

Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, riktar allvarlig kritik mot ungdomshemmet Sundbo i Fagersta. Bland annat visar en övervakningsfilm när tiotals medarbetare brottar ner en ungdom som inte gör motstånd.

IVO inledde en granskning av ungdomshemmet efter uppgifter från Fagersta-Posten och privatpersoner om att ungdomar utsätts för våld på boendet.

Nu konstaterar myndigheten att boendet i flera fall har behandlat ungdomar ”utan aktning för sin person”.

– Det är självfallet inte acceptabelt att intagna ungdomar behandlas aktningslöst, säger verksamhetsdirektör Robert Stenbom till Nyhetsbyrån Siren.

Har granskat övervakningsfilmer

Övervakningsfilmerna som IVO har granskat visade en situation där ett tiotal medarbetare samlades runt en ungdom som satt på en stol och åt frukt, utan att göra motstånd. Ungdomen brottades sedan ner på mage.

En annan film visade en vårdare som stod och väntade på klartecken att få gå in i en ungdoms rum, med en ”aggressiv kroppshållning”. Samma ungdom sågs sedan transporteras i bakluckan på en bil. Enligt ungdomen ska två från personalen satt sig på ungdomen i fasthållningssyfte.

– Om man gör bedömningen att man måste ta till den typen av metoder för att säkerställa en transport mellan två avdelningar så ska den inte genomföras, utan då ska vi begära handräckning från polis, säger Robert Stenbom.

Riktar allvarlig kritik

IVO anser att personalen inte har tillräcklig kompetens för att säkerställa god vård. Myndigheten konstaterar också att det förekommit våldsamma situationer som inte har dokumenterats tillräckligt.

Senast den 10 november ska Statens institutionsstyrelse redovisa åtgärder för de krav som IVO nu ställer på Sundbo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer