I klippet berättar regionombud Reza Forghani om de allvarliga bristerna han sett vid provtagningsbussarna. Foto: Jonas Ekströmer/TT/Privat

Coronabussarna kan stängas – allvarliga risker för personalen

Uppdaterad
Publicerad

Coronaprovtagningsbussarna i Västerås och Sala kan komma att stängas på grund av allvarliga brister i arbetsmiljön. Personalen är outbildad och har redan utsatts för stora risker, enligt Reza Forghani, regionalt skyddsombud för Kommunal.– Det är skandal, säger han.

Provtagningsplatserna på två ställen i Västerås och ett ställe i Sala kan stängas i morgon, torsdag, genom så kallat skyddsstopp. Facket kommer beordra stoppet om inte en lösning presenteras, där personalens säkerhet garanteras.

Anledningen är enligt regionala skyddsombudet Reza Forghani brist på riskutbildning och även att icke godkänd skyddsutrustning används. Denna bärs dessutom felaktigt. De anställda vid provtagningsställena har arbetat under mycket osäkra förhållanden och risken finns att de smittats av coronaviruset, enligt Reza Forghani.

Anställda av bussbolag

Provtagningspersonalen i Västerås och Sala är i grunden busschaufförer som jobbar för bussbolaget Ellenius buss. De har i sin tur fått uppdraget från den nationella leverantören InfoSolution.

En källa med insyn säger till SVT Västmanland att utredningen började när anställda på Ellenius buss larmat om arbetsmiljön. Källan menar att människor utsätts för livsfara i nuläget och menar att vetskapen om problemen finns men blundas för.

En timmes utbildning

Arbetet med provtagningen innebär en hög säkerhetsrisk. Trots detta har ingen fått praktisk träning, utan en timmes webbutbildning. Dessutom fanns ingen ansvarig på plats första tiden för att vägleda när ny personal skulle sköta proven. En situation som också innebär hög stress, enligt Reza Forghani.

– Jag såg själv hur anställda tog emot prov med bara handskar. Inget engångsförkläde, visir eller munskydd, säger han.

Ej godkänd utrustning

De anställda har setts arbeta i sina privata kläder och bära skyddsutrustning som inte är godkänd. Exempelvis munskydd kräver rätt märkning då de ska användas i medicinsk syfte. Inget av det som används håller måttet, menar Reza Forghani.

– Munskydden är inte CE-märkta och visiren är också icke godkända. Det finns inget avtalat om att reglerna kan frångås, säger han.

SVT Västmanland har varit i kontakt med företaget InfoSolution upprepade gånger. De har inte återkommit med svar på våra frågor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.