Allt vanligare med sociala tjänstehundar i länet

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare med hundar inom vård, omsorg och skolverksamhet, så kallade sociala tjänstehundar. Schäfercollin Alvin jobbar två timmar om dagen med att kela och motivera.

Schäfercollin Alvin och Sara Karlberg är ett av flera verksamma hundteam i Västmanland. Alvin är en komplett social tjänstehund och utbildad till besökshund, terapihund, vårdhund och läshund.

– En besökshund är en klapp- och kelhund, nästa steg är vård- och terapihund. Då har man ett tydligt mål med behandlingarna som dokumenteras och följs upp, berättar Sara Karlberg som är nordens största utbildningsanordnare av tjänstehundar.

Lagom social

Föraren i ett vårdhundsteam har en vårdutbildning och minst två års erfarenhet. Innan hunden kan utbildas görs ett lämplighetstest där man mäter hur miljöstabil hunden är, att den är lagom social och att den kan slappna av när tillfälle ges.

– När vi gör lämplighetsbedömningarna tittar vi givetvis på hela hundteamet och inte bara på hunden. Hunden och föraren är med i hela bedömningen. Viktigast av allt är att man ska tycka om att jobba med människor, säger Sara Karlberg.

Hundfria zoner

Oavsett om hunden skall jobba inom vård, omsorg eller skola görs en riskanalys. Bland annat ses allergiskydd och djurskydd över, och att det finns hundfria zoner i verksamheten för personer som är hundrädda. Och användningsområdena är flera, berättar Sara Karlberg.

– Det kan vara svårt att få personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar att samarbeta eller att skapa glädje i daglig verksamhet. Inom skolan kan det vara som läshundar eller andra pedagogiska former som man använder sin hund i.

Korta arbetsdagar

Sara Karlberg berättar vidare att det kan vara ganska tufft för en hund rent djurskyddsmässigt att vara på en arbetsplats. Därför anser de att en hund inte ska jobba mer än kanske två timmar om dagen.

– Skillnaden är att en social tjänstehund har tränats till det här, och framförallt vet vi att de tycker det är skoj, säger Sara Karlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.