Västerås kommunalråd Magnus Edström (MP) och Anders Teljebäck (S). Foto: TT, SVT

Amazon etablerar datacenter i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska nätjätten Amazon.com etablerar ett datacenter i Västerås som en del i företagets storsatsning i Sverige.
– Det är den största etableringen i Västerås på överskådlig tid, säger kommunalråd Anders Teljebäck (S).

Amazon Web Services, som är en del av Amazon.com, kommer att bygga vid området Kvastbruket, vid Hökåsen i Västerås.

Ska erbjuda molntjänster

Verksamheten handlar bland annat om molnbaserade plattformstjänster, och företag som IKEA, Telenor, Husqvarna Wireless Car (Volvo) använder sig av företagets tjänster.

Läs mer: Amazonchefen om varför de valde Västerås

Hur många jobb etableringen kommer att generera för Västerås är fortfarande oklart, men det handlar om ett stort antal högbetalda ingenjörstjänster.

Ministern kände till satsningen

Datacentret i Västerås är ett av tre som Amazon nu bygger i Sverige – de andra två kommer att ligga i Katrineholm och Eskilstuna. Av en intervju i Di Digital framgår att näringsminister Mikael Damberg har varit inkopplad i satsningen.

– Det här är stort för Sverige. Det är ett led i att utveckla Sverige som ett digitalt föregångsland, säger han till tidningen.

Teljebäck: ”Händer bara en gång i livet”

Anders Teljebäck (S), kommunalråd i Västerås.

Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås, är nöjd.

– Det här är otroligt viktigt för staden. Alla har dragit åt samma håll. För att få till det här måste man visa att man verkligen kan, och det har vi gjort, säger han.

Känner du dig som ett barn på julafton?

– Julafton händer varje år. En sådan här sak får jag bara vara med om en gång i livet. Det är otroligt tillfredsställande, säger Anders Teljebäck.

Oklart hur stor investeringen är

Eskilstuna, Katrineholm och Västerås ska bli en av bolagets totalt 16 regioner i världen med maximal hastighet för molnkunder. Satsningen i regionen är den femte i Europa och den första i Sverige.

Hur stor investering det handlar om vill inte företagets vd Andy Jassy, avslöja.

– Vi avslöjar aldrig våra investeringar per region. Men det är en stor investering, inte bara i själva infrastrukturen, utan också i personal vi anställer, säger han till Dagens Instustri.

Läs mer: Handelskammaren: Förbättrar företagsklimatet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.