Foto: TT/Hasse Holmberg

Anhörigvården går runt tack vare kvinnorna

Publicerad

När en nära anhörig blir svårt sjuk är det kvinnorna som sköter vården. Trots att detta länge varit ett känt faktum har mycket lite förändrats under den senaste tioårsperioden.

Det handlar om vård av mycket svårt sjuka som ligger utanför det sjukvården ger. Det kan vara att följa med till läkare, hämta ut mediciner eller handla mat. För tio år sedan var Västmanland det län med procentuellt störst andel kvinnliga anhörigvårdare i hela landet. Då var nästan fyra av fem anhörigvårdare i länet kvinnor.

Ojämn könsfördelning

Statistik över utbetald närståendepenning från Försäkringskassan visar att siffran sedan 2006 har gått ner en aning. Under förra året sköttes 74 procent av anhörigvården i länet av kvinnor, det vill säga cirka tre av fyra anhörigvårdare var kvinnor 2016.

Könsfördelningen vad gäller de vårdbehövande är däremot jämn. Under 2016 var det 49 procent kvinnor och 51 procent män som var i behov av anhörigvård.

Vård i livets slutskede

– Vår erfarenhet är att kvinnor tar mer ansvar i hemmet, och även då för vården av anhöriga i livets slutskede, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare på Försäkringskassan, till Nyhetsbyrån Siren som tagit fram statistiken.

För att få rätt till närståendepenning från Försäkringskassan krävs att den som behöver vården är sjuk i ett livshotande tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.