Foto: Robert Gustavsson/SVT

Anlagd skogsbrand gynnar naturen

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska länsstyrelsen bränna ner skog i Västmanland. Anledningen: Att hjälpa de arter som är beroende av skogsbränder.

Det är delar av det 634 hektar stora naturreservatet Stora Flyten i Surahammars kommun i Västmanland som bränns. Anledningen till att länstyrelsen i Västmanland valt att bränna skogen, är att man vill skapa möjlighet för en öppen och ljus tallskog.

– Elden i skogen har haft en förminskande tillvaro, tack vare att vi har blivit så effektiva på att släcka de senaste 150-åren. Så för att hjälpa de arter som har minskat på grund av att elden har försvunnit och är beroende av eldad skog gör vi såna här naturvårdsbränningar, säger Erik Andersson som är biträdande projektledare på länstyrelsen/LIFE-Taiga

Erik Andersson är biträdande projektledare på länstyrelsen/LIFE-Taiga Foto: Robert Gustavsson/SVT

Den stora skogsbranden

Naturvårdsbränningen i Stora Flyten är en del i det femåriga EU-projektet som skulle dra igång 2015 och pågå till 2019. Men på grund av den stora skogbranden i Västmanland 2014 blev det paus.

– Vi pausade av hänsyn till de drabbade av den stora branden i Västmanland 2014. Även fast vi inte skulle bränna i området, så valde vi att inte bränna alls. För att undvika att folk skulle bli påminda av det, säger Erik Andersson.

Foto: Robert Gustavsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.