Ann Strömberg berättar att deltagarna på fikaträffarna trivs i gruppen och att det blivit en stor gemenskap. Foto: Caroline Slotte/SVT

Ann ordnar fikaträffar för ensamma pensionärer i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

En söndagseftermiddag i månaden träffas ett gäng glada pensionärer för att fika och diskutera gamla minnen. Ann Strömberg är volontär för den ideella föreningen Äldrekontakt och den som ansvarar för den ena pensionärsgruppen i Västerås. Totalt finns det två i staden.

– Jag tror det finns många äldre som är ensamma av olika anledningar, säger hon.

Äldrekontakt riktar sig till pensionärer som fyllt 75 år, fortfarande bor hemma, känner sig ensamma och vill ha fler sociala kontakter. I Ann Strömbergs grupp är den yngsta 83 och den äldsta 95.  

– Jag har varit volontär i snart två år och det roligaste har varit att lära känna alla människor, säger Ann Strömberg. 

Även om gruppen endast träffas en gång i månaden så håller de flitigt kontakt med varandra per telefon. Det särskilt om någon i gruppen varit på en resa eller varit lite krasslig på sistone. 

– Det är en trygghetsgrupp och det kan kännas lugnande att man har telefonnummer till varandra, berättar Ann Strömberg glatt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.