Signalkräftan har stor ekonomisk betydelse för yrkesfisket i Hjälmaren. Två månaders kräftfiske ger lika mycket som tio månaders gösfiske. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Anna är 17:e generationen fiskare i Hjälmaren – signalkräftan har stor ekonomisk betydelse

Uppdaterad
Publicerad

På Hjälmaren försörjer sig ett trettiotal familjer på fiske. Just nu är det kräftor som gäller och det är en hektisk period – kräftfisket ger nämligen lika mycket inkomst som gösen gör på tio månader.

2018 tog yrkesfisket i Hjälmaren upp 71 ton signalkräftor till ett värde av 11 miljoner kronor, näst mest efter Vättern. Samma år fiskades 153 ton gös till ett värde av 11,6 miljoner kronor. Totalt nådde hela yrkesfiskarnas fångst på Hjälmaren ett värde på 25 miljoner kronor. Två månaders kräftfiske gav alltså lika mycket som 10 månaders gösfiske.

Två signalkräftor från Hjälmaren. Foto: Robert Gustavsson/SVT

– Nu jobbar man tre gånger så mycket. Vissa perioder på året kan vi inte fiska, när det är kiselalger på näten eller när bottengarnerna sjunker ihop så att det inte bli nån fisk i dem. Så kräftfisket är otroligt viktigt, säger Anna Vesper Gunnarsson, yrkesfiskare på Hjälmaren.

Det blir långa arbetsdagar under kräftfisket för Anna Vesper Gunnarsson, yrkesfiskare på Hjälmaren. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Signalkräftor fiskade i Sverige 2018

1. Vättern: 110 ton

2. Hjälmaren: 71 ton

3. Vänern: 29 ton

Källa: Länsstyrelsen Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.