Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anna flyttar efter missnöje med hyresvärden: ”Känner mig inte trygg” Foto: Privat/SVT

Hålet i taket blev droppen – nu flyttar Anna ifrån lägenheten

Uppdaterad
Publicerad

I hyreshuset som ”Anna” och hennes familj bor i har det varit tre renoveringar sedan februari då de flyttade in. Det har borrats, vattnet har stängts av och ett hål har uppstått i taket. Efter alla renoveringar och krångel med hyresvärden väljer familjen nu att flytta.

I våras gjordes en stamrenovering i fastigheten Anna bor i, vilket gjorde att hyresvärden var tvungen att stänga av vattnet.

Några månader senare började en lägenhet två våningar ovanför deras att renoveras. Enligt Anna var det borrningarna som var värst.

– Vi har bett om hyressänkning, men har inte fått det. Ska vi behöva betala hyra för en lägenhet som är obeboelig? säger Anna.

Ingen ersättning

Enligt hyresvärden Rikshem, som har flera fastigheter i Västerås, har borrningarna varit en del av det sedvanliga underhållet och i de fallen får inte hyresgästen någon ersättning.

– Vi tar hand om fastigheten och ser till att den mår bra och att det inte finns någon fara för de som bor där. Då finns det inte skäl för hyresreduktion, säger Peter Skeppström, pressansvarig på Rikshem.

Nu senast har lägenheten ovanför renoverats och det har resulterat i ett hål i taket. 

– Jag blev rädd och tänkte på vad som hade kunnat hända om jag var hemma. Jag blev ledsen för att jag inte känner mig trygg i min egna lägenhet, säger Anna.

Oljud och borrning

För händelsen med hålet i taket kommer Anna få ersättning av Rikshem. Även om hon är nöjd med det, anser hon att de borde fått ersättning tidigare för de övriga problemen. 

–  Jag tycker vi borde fått hyressänkning redan tidigare, de har gjort rätt i fallet med hålet i taket, men jag tänker på alla andra grannar som det också borrats för. Även om vi inte hade fått ett hål i taket, så har det har varit så mycket oljud att vi fått ont i öronen.

”Olyckor kan hända”

Peter Skeppström på Rikshem menar att det är beklagligt att olyckan skedde, men att de kompenserat familjen.

– Olyckor kan hända, men vi var på plats 20 minuter efter att det hände och har kompenserat för problemen det inneburit, säger han.

I klippet berättar Anna om renoveringarna och se familjens bilder av hålet som uppstod i taket.

Hyresgästen som vi kallar Anna heter egentligen något annat, då hon vill vara anonym.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer