Utbildning är en viktig nyckel enligt Arbetsförmedlingen. Foto: Arbetsförmedningen/TT

Arbetsförmedlingen: ”Får vi rätsida på utbildningsglappet har vi kommit en bra bit”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen i Västerås har sett en ökning av antalet inskrivna de senaste tio åren och många av dem är fortfarande kvar.

De grupper som Arbetsförmedlingen anser har särskilt svårt på arbetsmarknaden och har ökad risk för långtidsarbetslöshet är personer utan gymnasieutbildning, med funktionsvariation eller hög ålder när de blev arbetslösa.

– Generellt försöker vi på alla möjliga sätt genom vägledning och information få de utan gymnasiekompetens att sätta sig i skolbänken, för det är en investering man gör som är otroligt betydelsefull. Sen en har vi arbetsmarknadsutbildningar men det räcker till ett litet antal personer, säger Kauko Leppälä, chef på Arbetsförmedlingen i Västerås.

Ser ni att de insatser ni gör för de här grupperna ger något resultat?

– Både jag och nej. Absolut på individnivå. Där ser vi att vi har många övergångar från arbetslöshet till arbete i de här grupperna i utsatt ställning. Men tittar vi på trendkurvan så ser vi att andelen personer som är inskrivna på arbetsförmedlingen har ökat, egentligen från 2008/2009 när vi hade den här tuffa finanskrisen och när konjunkturen gick ner. Så där har det kommit till många personer till oss som faktiskt fortfarande är kvar, fortsätter han.

Hör mer om vad det beror på och vad chefen på Arbetsförmedlingen tänker att vi kan göra åt det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.