• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Arbetsförmedlingen storsatsar i Köping

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i vintras har rapporteringen kring Arbetsförmedlingen handlat om nedlagda lokalkontor och varslad personal. För att mildra effekterna i Västmanland väljer myndigheten därför att förlägga en ny enhet i Köping som innebär 80 tjänster på orten.

Den nya nationella enheten Granskning och kontroll ska stegvis ta över kontrolluppdraget som tidigare legat på arbetsförmedlarna för att avlasta dem. Planen är att den nya enheten ska ha 250 handläggare totalt i Sverige, där det första kontoret med 80 anställda placeras i Köping, det skriver Bblat.

– Det finns flera anledningar till att det blev i Köping. Dels för att mildra effekterna av Arbetsförmedlingens omställning i Västmanland som inneburit varsel, men också på grund av tillgången på kompetens och lokaler, säger Abrar Akbar, verksamhetscontroller på Arbetsförmedlingens avdelning Kundsupport och ersättning, till SVT Västmanland. 

Kan man säga att ni storsatsar i Köping?

– 80 tjänster i en stad av Köpings storlek är mycket, säger Abrar Akbar.

60 nyanställningar

Det var i mars som beskedet kom att Arbetsförmedlingen lägger ner flera lokala kontor, bland annat tre i Västmanland – i Arboga, Hallstahammar och Fagersta. Ett 60-tal av de anställda som varslades på grund av beslutet har sökt tjänst på den nya enheten i Köping.

– Sen var det tjugo av dem som hade rätt kompetens och blev erbjuden en tjänst. Därför behöver vi nyanställa 60 personer till resten av tjänsterna. Vi är optimistiska kring det, vi har fått in ett 50-tal ansökningar hittills som ser ut att uppfylla våra krav, säger Abrar Akbar.

Den 15 september kommer enheten att starta sitt arbete i ombyggda KMV-lokalerna i Köping som de delar tillsammans med bland annat Skatteverket och Försäkringskassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.