Efter Socialdemokraternas interna splittring blir det nu ett nytt majoritetssamarbete i kommunen. Foto: SVT

Arboga byter politisk majoritet

Uppdaterad
Publicerad

Det blir nytt politiskt styre i Arboga. Efter Socialdemokraternas interna splittring blir det nu ett nytt majoritetssamarbete i kommunen.

I ett pressmeddelande skriver Vänsterpartiet, Centerpartiet och Omsorgspartiet att situationen som uppkommit är oacceptabel och att de inte bedömer att Socialdemokraterna har förmåga att axla det ansvar som krävs.

Efter den interna strid som pågått inom Socialdemokraterna i Arboga, där styrelsen och nu också majoriteten av partimedlemmarna, uttryckt att de inte längre har ett förtroende för kommunalrådet Agneta Bode och därför vill att hon avgår.

Ingen Bode – Inget alternativ

– Vi har kunnat jobba med henne och med en ny konstellation där Agneta Bode inte ingår är inget alternativ för oss, säger Carl Erik Almskoug gruppledare för Omsorgspartiet i Arboga.

Vänsterpartiet, Centerpartiet och Omsorgspartiet som bildat majoritet tillsammans med Socialdemokraterna bildar ny majoritet med samarbetspartierna (M, L, Kd och Mp). Den nya majoriteten i Arboga blir 21 mot 16.

Konflikten inom Socialdemokraterna har handlat om att styrelsen vill att kommunalrådet Agneta Bode ska avgå.

Med anledning av det beslut som socialdemokraterna fattade igår kväll (30 mars) vill vi meddela följande; Läget för Arboga kommun är allvarligt. Personal och innevånare oroas över hur det skall gå. Viktiga och avgörande frågor ligger färdiga för att verkställas.

Det läge som uppkommit är oacceptabelt. Det socialdemokratiska partiet är djupt splittrat. Vi bedömer att det inte har förmåga att axla det ansvar som nu krävs. Med anledning av detta har våra tre partier tagit kontakt med oppositionen (samarbetspartierna) för att sondera om ett majoritetssamarbete kan uppstå mellan oss och dem. Med hjälp av samarbetspartierna (m, l, kd, och mp) vinns åter en stabil majoritet i Arboga 21 mot 16.

Efter försiktiga sonderingar kan vi nu meddela alla att en ny majoritet, med kraft att axla det ansvar som krävs, nu har uppstått i Arboga. Ännu en tid måste många saker falla på plats. Vi tror att detta kommer att ske och att det sker snart.

Carl Erik Almskoug, gruppledare Omsorgspartiet,

Kommunstyrelseledamot och Ordförande i tekniska nämnden.

Hans Ivarsson, gruppledare Centerpartiet,

Kommunstyrelseledamot och Ordförande i fritids- och kulturnämnden.

Dan Avdic Karlsson, gruppledare Vänsterpartiet,

Kommunstyrelseledamot och ledamot av kommunstyrelsens arbetsutskott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer