Julpengen dras in i Arboga – 70 barnfamiljer drabbas

Publicerad

Tidigare räckte det att man hade försörjningsstöd under december för att få den extra julpeng på 500 kronor. Men nu har socialnämnden i Arboga beslutat att bara familjer som haft ekonomisk hjälp i minst sex månader ska få julpengen.

Julen är en tid då många familjer lägger stora summor pengar på mat och julklappar. För att alla ska ha möjlighet till en festlig jul så delar många kommuner ut en så kallad julpeng till barnfamiljer som lever på försörjningsstöd. I Västmanland var Arboga den kommun som delade ut störst julbidrag enligt en granskning som SVT Nyheter Västmanland gjorde för två år sedan.

Nu har den styrande P7-alliansen valt att ändra villkoren för de cirka 70 barnfamiljer som haft försörjningsstöd mindre än sex månader. De får inget bidrag och på den förändringen sparar kommunen runt 35 000 kronor.

Obetydlig summa för kommunen

– Det är obetydligt. Det har ingen större betydelse, men det här är inte det enda förslaget – det finns kanske tio förslag till, säger Dan Avdic Karlsson (V) som är ordförande i socialnämden i Arboga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.