Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alina Kryzhaniska var en av tjejerna som besökte Epirocs event. Hör henne berätta om besöket i klippet. Foto: Hanna Eklund/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Epiroc i Fagersta bjöd in tjejer att testa att vara ingenjörer för en dag

Uppdaterad
Publicerad

Epiroc i Fagersta bjöd in tjejer mellan 13 och 19 år under fredagen för att de ska få testa på att vara ingenjörer för en dag.

– Jag tycker det är jättekul, säger Alina Kryzhaniska som går i årskurs 7 och vill bli designingenjör.

31 mars är det ”Introduce a Girl to Engineering Day” eller ”IGEday”. Det är ett event för att få teknikbranschen mer jämställd.

– Vi vill slå ett slag för de tekniska utbildningarna för att marknadsföra dem till unga tjejer, säger Jenny Persson, forskningschef på Epiroc i Fagersta som bland annat tillverkar borrar.

I klippet berättar Alina vad hon fick uppleva under dagen.

Civilingenjörsyrken inom logistik och produktionsplanering*:

Män: 4344 stycken.

Kvinnor: 2239 stycken.

Ingenjörer och tekniker inom industri, logistik och produktionsplanering*:

Män: 6194 stycken.

Kvinnor: 2139 stycken.

Källa: Siffrorna baseras på SCB:s senaste statistik (2021) och innefattar anställda mellan 16 och 64 år samt arbetsställts sektortillhörighet, kön och år.

* Skillnaden på en ingenjör och en civilingenjör är utbildningsnivån. Ingenjörer går en treårig högskoleutbildning medan civilingenjörer studerar på universitetsnivå i fem år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.