Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot från Norberg, är beredd att driva frågan om gräsklippning på gravar om det visar sig vara ett stort, nationellt problem. Foto: SVT

Åsa Eriksson (S): ”Jag uppfattar inte det här som ett stort problem”

Publicerad

Överväxta gravar och äldre människor som tvingas klippa för hand – det är två konsekvenser som uppstår när församlingar, likt Norbergs, tar ut en avgift för gräsklippning vid gravar. SVT Västmanland kontaktade Åsa Eriksson (S), riksdagsledamot från Norberg, som menar att det finns lösningar.

– Äldre människor ska inte behöva ligga på knä och klippa sina gravar för hand, det tycker jag är orimligt. Så jag önskar att man hittar en mer pragmatisk lösning, säger Åsa Eriksson.

Vad är en pragmatisk lösning?

– Lagen ger möjlighet till församlingarna att lösa det här på olika sätt, till exempel att klippa alla gravar, bekostat med egna medel.

I Norberg vill man inte använda församlingens pengar till något som är statens ansvar.

– Det är upp till kyrkorådet att besluta om hur man ska göra. Arbetsgivarorganisationen för kyrkan gör själva bedömningen att om församlingen så vill så kan man utan ersättning sköta alla gravarna.

Beredd att driva frågan

Varför skulle man inte kunna använda den statliga begravningsavgiften till det här?

– Som lagstiftningen ser ut idag så får man inte göra det, det stipuleras väldigt väl vad pengarna får användas till.

– Jag är i dagsläget inte beredd att säga att vi behöver ändra lagen, jag är inte säker på att det behövs. Men kommer vi fram till att vi behöver göra ändringar så är jag beredd att driva den frågan. Men i dagsläget har jag inte förstått det som att det här, i ett nationellt perspektiv, är ett stort problem, utan att man på många håll hittat pragmatiska lösningar, säger Åsa Eriksson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer