Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Säkerhetschefen Carl Doverfeldt om vad de kriminella är mest intresserade av på återbruken. Foto: SVT

Kriminella mordhotade personal på återbruk i Västerås

Uppdaterad
Publicerad
I början av augusti mordhotades två anställda på återbruket på Hälla i Västerås när de kom på tjuvar i färd med att stjäla bilbatterier. Enligt kommunala Vafab har hot och våld mot deras personal blivit allt vanligare under de senaste åren.

Vafab har under våren och sommaren haft fyra allvarligare incidenter på deras återbruk. Vid den senaste händelsen på Hälla dödshotades två anställda inne på sitt kontor av kriminella personer.

Hoten kom när de upptäckte att personalen filmade dem när de spanade i boxen med bilbatterier. ”Filmar du igen så dödar vi dig” ska de ha sagt. Händelsen är polisanmäld av de anställda själva.

– Det är alltid den som är drabbad som måste polisanmäla, det är tyvärr knepigt för oss som företag att bistå med själva anmälan. I det här fallet ville personalen anmäla och vi stöttar det fullt ut med all hjälp vi kan, säger Carl Doverfeldt, säkerhetschef på Vafab.

Alla vill inte anmäla

Men vid två andra incidenter har personalen inte velat anmäla.

– De står ju där ute och jobbar och stöter på de här kriminella dagligen, så det ligger i sakens natur att man kanske inte vill, säger Carl Doverfeldt.

Vafab har 18 återbruk i Västmanland samt Heby och Enköping. Hot och våld är inte bara kopplat till Västerås, utan är ett problem på flera orter.

Inte bara kriminella

I Blåljusutredningen, som presenterades i juni förra året, konstaterar utredarna att det inte bara är blåljuspersonal som utsätts för hot och våld, utan även renhållnings- och återbrukspersonal. Då handlar det inte bara om situationer där kriminella är inblandade, utan även om personer som vill lämna byggavfall kostnadsfritt trots att det inte är tillåtet.

– Vi har även sopbils- och lastbilsförare som drabbas. Då är det ofta dispyter om att man står i vägen när man tömmer soporna, men då handlar det inte om kriminella personer utan om arga medborgare, säger Carl Doverfeldt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer