Diabeteshunden Atlas agerar och larmar när mattes blodsocker blir för högt eller lågt. Foto: svt

Diabeteshunden Atlas – en riktig livräddare

Uppdaterad
Publicerad

Diabeteshunden Atlas har inte bara räddat livet på sin matte flera gånger, han har också fått utmärkelsen ”Bragdbenet” från föreningen SOS Hundar, en organisation för assistanshundar.

Vi står i köket hemma hos Ann-Louise Andersson i Sala. Plötsligt ställer sig femåriga blandrasen Atlas framför matte och fixerar henne med blicken. Och där står han, blixtstilla.

– Det här är det första han gör när han tycker att jag är ”låg”, förklarar Ann-Louise.

– Om jag nu inte reagerar då kommer han att börja gnälla, så småningom skälla och börja putta på mig. Gör jag ändå ingenting då kommer han att gå till dig och göra det istället, för att få dig att hjälpa mig, säger Ann-Louise till SVT Västmanlands reporter.

”Betyder allt för mig”

Men visst agerar Ann-Louise. När hon kontrollerar sitt blodsocker visar mätaren, som väntat, att blodsockret ligger väldigt lågt och hon behöver äta någonting.

– Han betyder allt för mig. Han är en riktig livräddare. Jag vet inte hur många gånger han räddat livet på mig, säger hon.

Ann-Louise har en svårinställd diabetes och kan snabbt och utan förvarning få för lågt blodsocker och ramla ihop eller bli medvetslös. Hon förklarar att Atlas bland annat kan hämta druvsocker till henne om hon själv är för orkeslös eller larma andra om hon behöver hjälp akut.

Väcker på nätterna

Att han också väcker henne på nätterna om blodsockret blir för lågt, för att hindra att hon hamnar i koma, har också inneburit en stor lättnad, berättar Ann-Louise.

– Förut var jag rädd att somna på kvällarna för jag var rädd att jag inte skulle vakna igen.

Tränas att agera

En diabeteshund reagerar på att ägarens doft förändras när blodsockret är högt eller lågt. Atlas har Ann-Louise tränat tillsammans med en instruktör frän svenska service- och signalhundsförbundet.

Men finns det inte en risk att vaggas in i en falsk trygghet. Går det verkligen att lita på att hunden hanterar de här situationerna?

– Jag tycker att jag kan det. Jag har aldrig känt mig så trygg som när jag vet att jag har honom, säger Ann-Louise Andersson i Sala.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.