Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Blivit lite av en lekstuga” – därför inför Fagerstas politiker avgift på bussarna igen. Foto: Audrey Erath/SVT

Efter trängsel och stök – nu införs avgift på bussarna i Fagersta

Uppdaterad
Publicerad

Överfulla morgonturer med elever som bara har någon kilometer till skolan – och ett stökigt tillhåll på kvällarna.

Så beskrivs resultatet av de avgiftsfria bussarna i Fagersta. Nu har politikerna fattat beslut att införa bussbiljett igen.

I Fagersta har man haft avgiftsfri buss inom tätorten sedan 2018, något som kostat kommunen en miljon kronor per år. Men nu kommer avgiften införas igen vid årsskiftet.

I kommunstyrelsen var det enighet i frågan mellan de största partierna: S, M, V och SD. Så det kom inte som någon överraskning när kommunfullmäktige under måndagskvällen fastslog det.

– Den främsta anledningen är situationen för bussförarna ska bli bättre, säger Jan Johansson (M), ledamot i kommunstyrelsen.

I våras slog fackförbundet Kommunal larm om en ohållbar arbetssituation på Fagerstalinjen då gratisåkandet gjort bussarna till ett stökigt tillhåll för ungdomar. Då löste man situationen genom att införa längre, så kallade ledbussar, vilket kostar kommunen 96 000 kronor per år.

Bussförarna: ”Väldigt mycket folk och stök”

Trots det beskriver bussförare på Svealandstrafiks depå i Fagersta fortfarande situationen som problematisk. I ett uttalande skriver de att:

”Vi upplever att situationen på Fagerstalinjen har bättrats något. Dock är det vissa tider väldigt mycket folk och stök. Kvällstid åker fortfarande barn och ungdomar runt varv efter varv eller springer efter bussen när de ser den för att sedan åka en eller två hållplatser och sedan springa hem igen.”

Situationen tror förarna själva kommer förbättras när bussbiljett återinförs, att det kommer att minska det som de kallar ”okynnesåkandet”.

”Bland förarna hoppas och tror vi att ångest och stress relaterat till att köra just Fagerstalinjen minskar drastiskt”.

I Västmanland är det avgiftsfritt i Hallstahammar, Surahammar, Kungsör och Sala på bussar som kör inom respektive kommun. I Norberg kommer det införas vid årsskiftet.

I klippet: ”Blivit lite av en lekstuga” – därför återinför politikerna avgift på bussarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.