31-åringen greps på måndagsmorgonen i Eskilstuna. Foto: TT / SVT

Efter skotten mot polisvilla – 31-åring häktas

Uppdaterad
Publicerad

Den 31-åriga man som misstänks för skotten mot en polisbostad i Västerås häktades under torsdagen. Åklagaren bekräftade även att 31-åringens DNA finns på vapnet som använts.

31-åringen häktas skäligen misstänkt för försök till mord, alternativt medhjälp till försök till mord. Han häktas också på sannolika skäl misstänkt för grovt vapenbrott.

Tingsrätten följer därmed bara delvis åklagarens linje. Mannen begärdes häktad på sannolika skäl misstänkt för samtliga brott.

Skott mot polisvilla Västerås

– Vi är ganska nöjda faktiskt. Anledningen är att kring den allvarligaste misstanken som rör mordförsök så ansåg åklagaren att det låg sannolika skäl men tingsrätten gick försvarets linje. Skäligen misstanke, det kan jag köpa, säger advokat Peter Eklund.

– Jag är nöjd med beslutet. Det viktiga var att den här personen skulle vara häktad och jag har inga direkta synpunkter på att det blev på det här viset, säger kammaråklagare Birgitta Fernlund.

31-åringens DNA på vapnet

Polisen har nyligen bekräftat att vapnet som användes vid skjutningen, en AK 47 Kalasjnikov, hittats. Automatvapnet hittades i en grå bag, som låg i ett skogsparti i närheten av villan där polismannen besköts.

– Det är ett automatvapen som inte har någon som helst legal användning, det är ett farligt vapen. Det har också framgåt att det är ett vapen som använts i kriminalitet, säger Birgitta Fernlund.

Polisen har även hittat DNA på vapnet och över 500 förhör har hållits.

– Jag kan bekräfta att hans DNA finns på vapnet, säger Birgitta Fernlund.

Flera skott avlossades

Attacken skedde den 28 oktober förra året. Ett tjugotal skott avlossades mot huset i Västerås där polismannen och hans familj låg och sov. Ingen skadades i attacken.

En 21-årig man häktades kort efter händelsen i höstas, skäligen misstänkt, men släpptes senare. 21-åringen är dock fortfarande aktuell i utredningen som skäligen misstänkt för försök till mord.

– Vi har hela tiden utgått att det är flera inblandade i det här ärendet och det gör vi alltjämt, säger Birgitta Fernlund.

Om en vecka hålls en ny häktningsförhandling. Åtal kring vapenbrottet ska vara väckt den 1 februrari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skott mot polisvilla Västerås

Mer i ämnet