Mikael Sars, vaccinationsansvarig Region Västmanland. Foto: SVT Arkiv/Silvia Anna Westin/SVT

Beskedet till de 106 i Västerås som fick vaccin med utgånget datum: ”Det håller samma kvalitet”

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagen den 13 oktober fick 106 personer på vaccinationsmottagningen i Gallerian i Västerås ett vaccin där tillverkarens hållbarhetsdatum passerat med sex dagar. Nu har Region Västmanland fått ett lugnande besked till de som fick vaccinet efter undersökningar från tillverkaren.

– Det finns inga indikationer att vaccinet ska vara påverkat. Det håller samma kvalitet, säger Mikael Sars, vaccinsamordnare.

Vaccintilverkaren Pfizer kommer med lugnande besked till de 106 personer som tagit ett vaccin där tillverkarens hållbarhetsdatum passerat med sex dagar, något som VLT var först med att rapportera.

Pfizer har utfört stabilitetsundersökningar och bedömer de ska hålla samma kvalitet. Beskedet var väntat men efterlängtat säger Mikael Sars, vaccinsamordnare på Region Västmanland.

– Det är en dålig grej, men vi var inte oroliga. Tillverkarna har en bred marginal på bästföredatumet. Men nu har vi fått det skriftligt att är ok och det var skönt, säger han till SVT.

Utredning pågår

En utredning eller en händelseanalys löper parallellt för att ta reda på hur det kunde hända. Nu återstår det att informera de 106 som har tagit vaccinet.

– Nu kommer de få ett brev med det här positiva beskedet, säger Mikael Sars.

”Galet att inte vaccinera sig”

Kan det som inträffat påverka viljan att vaccinera sig?

– Det är galet att inte vaccinera sig. Vi har en ökning av svårt sjuka igen och vi hade fyra inlagda på IVA i morse med bekräftad covid-19, samtliga ovaccinerade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet