Västerås flygplats ska fortfarande läggas ner. Beslut i frågan togs på kommunstyrelsens sammanträde på onsdagen, efter att frågan om flygplatsen tidigare i sommar återremitterats från kommunfullmäktige. Foto: Mimmi Sundberg/SVT

Kommunstyrelsen: Västerås flygplats ska fortfarande läggas ner

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen togs ytterligare beslut i frågan om Västerås flygplats, när ärendet var tillbaka hos kommunstyrelsen efter sommarens återremiss. Och nu står det klart att flygplatsen återigen är ett steg närmre att läggas ner senast den 31 december 2022.

Den 17 juni skickades frågan om Västerås flygplats tillbaks från kommunfullmäktige till kommunstyrelsen, efter att långa diskussioner slutade i en återremiss.

Ärendet återremitterades för att kompletteras utifrån 15 yrkanden från Moderaterna, som menade att frågan om Västerås flygplats då inte var tillräckligt utredd. De krävde vidare utredning kring konsekvenserna av nedläggningen och att förslaget från utomstående aktörer om att automatisera och modernisera flygplatsen skulle tittas närmre på.

Moderaterna fick stöd av Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna och Centerpartiet.

Nytt beslut har nu tagits

På onsdagen var ärendet åter på kommunstyrelsens bord, och återigen togs beslut om att flygplatsen ska läggas ner – trots den vidare utredningen som gjorts kring Moderaternas 15 frågor.

Tycker ni att frågan om Västerås flygplats är mer utredd nu än den var tidigare i sommar?

– Tyvärr inte. Man har fortfarande inte skickat en formell förfrågan till Region Västmanland om medfinansiering eller delägarskap, utan man hänvisar fortfarande till en kontakt som var i januari. Sedan han man inte utrett spåret när det gäller 5G och den digitala flygplatsen, säger Elisabeth Unell (M), oppositionsråd.

– Jag skulle säga att det fortfarande är oerhört mycket underlag som behöver tas fram.

Teljebäck (S): Bra underlag

Socialdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet vill lägga ner Västerås flygplats med hänvisning till att den går med 23 miljoner kronor i förlust (2019) och att prognosen för framtiden inte ser bättre ut. Man ser inte att flygplatsen år 2025 kommer kunna drivas på affärsmässiga grunder, vilket är kravet.

I september 2017 beslutades i kommunfullmäktige att Nya Västerås Flygplats B AB inte skulle få gå med mer än 20 miljoner kronor i förlust år 2019, samt att resultatet från och med 2021 inte skulle få vara sämre än minus 15 miljoner.

– Vi anser att vi har ett bra underlag att fatta beslut på. Vi ansåg att vi hade kunnat ta ett beslut redan i juni, men då ville oppositionen att titta närmre på vissa frågor och det har vi gjort nu. Vi anser att vi har ett tillräckligt underlag för att fatta beslut den 3 september, säger Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande.

Beslut om nedläggning av Västerås flygplats väntas nu tas den 3 september i kommunfullmäktige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Framtiden för Västerås flygplats

Mer i ämnet