I klippet berättar oppositionsrådet Elisabeth Unell (M) och kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S) om varför de är emot respektive för nedläggningen av flygplatsen. Foto: SVT

Västerås flygplats framtid avgörs i kommunfullmäktige: ”Väldigt märklig process”

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten tillsammans med Vänsterpartiet vill lägga ner flygplatsen, oppositionen vill bevara den. I dag ska kommunfullmäktige besluta vad som händer med den omdiskuterade flygplatsen.

– Vi behöver varje krona vi kan få till för att satsa på det som är välfärdens kärna, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S).

Turerna har varit många kring flygplatsen, men i mars i år kom plötsligt förslaget från Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet att lägga ner flygplatsbolaget.

Förslaget väckte genast reaktioner från oppositionen och Centerpartiet. I dag tre månader senare ska kommunfullmäktige rösta om flygplatsens framtid.

Framtiden för Västerås flygplats

Återremiss

I samband med kommunfullmäktige föreslår Moderaterna en återremiss. Det vill säga skicka tillbaka ärendet för att behandlas ytterligare. Förslaget innehåller 15 punkter där man vill utreda konsekvenserna av nedläggningen och ett förslag från utomstående aktörer att automatisera och modernisera flygplatsen.

– Med största sannolikhet kan ärendet bli en minoritetsåterremiss. Vi behöver en tredjedel av ledamöterna, säger Elisabeth Unell (M).

Exakt när kommunen åter kan besluta om nedläggningen, om det blir en återremiss, är fortfarande oklart.

Engagerade pilotelever samlades utanför kommunfullmäktige för att ta emot besked om flygplatsens existens

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtiden för Västerås flygplats

Mer i ämnet