Jesper Brandberg (L), kommunalråd, Anders Teljebäck (S), kommunstyrelsens ordförande och Markus Lindgren (MP). Foto: Carl Edholm/SVT

Västerås flygplats läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen meddelade Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet i Västerås att de är överens om en avveckling av flygplatsen i Västerås.

– Vi har kommit till vägs ände med de bidrag staden ger till flygplatsen, vi behöver riva av det här plåstret, sa kommunstyrelsens ordförande Anders Teljebäck (S) vid partiernas gemensamma presskonferens på förmiddagen.

Beskedet från Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet var tydligt. Underskotten och de kommunala pengarna som läggs på flygplatsen anses för stora.

Samtidigt som den offentliga ekonomin väntas bli kärvare framöver, visar prognoserna för flygplatsen att kostnaderna väntas öka igen de kommande åren.

Beskedet från flygplatsbolaget är också att de gjort vad de kunnat för att sänka de stora underskotten, att det inte går mer nu.

”Måste våga prioritera”

Det gemensamma förslaget man nu söker majoritet för i fullmäktige är nu en strukturerad avveckling av flygplatsverksamheten, kommunens flygplatsbolag och den instrumentella flygplatsen. Vad som ska hända med marken är inte formulerat.

– Det får komma senare, säger Anders Teljebäck.

Liberalernas Jesper Brandberg menar att de tre partierna, oavsett tidigare ståndpunkt, nu pratat ihop sig om att det här är det bästa – eller kanske minst dåliga – att göra.

– Det är till viss del med tungt hjärta vi ger det här beskedet, helst hade vi velat att det skulle bära sig men det är för stora pengar som går åt varje år.

– Vi måste våga prioritera om vi ska kunna höja kvaliteten i skolan och i äldreomsorgen, säger han.

MP: Nu är vår fråga i mål

Miljöpartiet har länge varit tydliga i frågan gällande flygplatsen. Partiets hållning har varit att kommunala pengar inte ska användas till flygplatsen och under presskonferensen konstaterade Markus Lindgren att frågan nu är ”i mål”.

– Vi kan inte fortsätta att subventionera flyg mitt i en brinnande klimatkris, det vore inte bara fel utan även oansvarigt.

Först ska en nedläggning få stöd av kommunfullmäktige i Västerås. Och sedan är det nog mest realistiskt att det blir en process som kan tid innan flygplatsen stängs helt. Vad SVT erfar har S, L och MP i dagsläget inte kommunicerat något tänkt datum för en eventuell stängning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.