Hör Helena Hagberg (L), regionråd, och Tomas Högström (M), oppositionsråd, om hur patienterna påverkas av att offentliga vårdcentraler ska drivas under företagsliknande former. Foto: SVT

Västmanlands offentliga vårdcentraler ska drivas som en intraprenad

Uppdaterad
Publicerad

Regionstyrelsen har beslutat att länets tolv offentligt drivna vårdcentraler, från och med årsskiftet, ska drivas som en intraprenad. Det innebär att verksamheten drivs under företagsliknande former, med bland annat eget ansvar för ekonomi, verksamhet och personal. Men oppostionsrådet Tomas Högström (M) är kritisk till att man inte tar steget fullt ut.

Det var i tisdags som regionstyrelsen beslutade att länets tolv offentliga vårdcentraler, från och med årsskiftet, ska drivas under ett och samma intraprenad.

– Det här tror jag kommer leda till flera positiva effekter. Dels kommer varje vårdcentral att få regera mer över sin egen verksamhet och sin egen ekonomi på ett tydligare sätt. Sen kommer man så klart vara en av tolv enheter under intraprenaden, men allt kommer att organiseras under bolagsliknande former, vilket är något helt annat än att vara under en förvaltning, säger Helena Hagberg (L), regionråd.

Värna konkurrensneutralitet

Bakgrunden till beslutet om intraprenad kommer från det arbete som regiondirektören lagt ner kring den stora omorganiseringen av hela hälso- och sjukvården som träder i kraft vid årsskiftet. En del i hans arbete har varit att titta på hur lagen om valfrihet i primärvården ska organiseras. I den översynen har man funnit skäl att separera den offentliga primärvården ifrån förvaltningen.

– Det främsta skälet till det här är konkurrensneutraliteten, som vi länge värnat om och som vi fortsättningsvis ska värna om. Men nu tar vi det lite från ord till handling när de offentliga vårdcentralerna nu kommer hanteras som om de vore under bolagsliknande former, säger Helena Hagberg (L).  

Högström (M): ”Borde ta steget fullt ut”

Men oppositionsrådet Tomas Högström (M) är kritisk och tycker att vårdcentralerna istället borde drivas som aktiebolag. Han tycker bland annat att ansvarsrollen och fördelningen av över- och underskott hade varit tydligare om allt hade organiserats på det viset.

– Vill man leka affär, vilket man faktiskt skriver att man vill göra, man vill efterliknande de affärsliknande förhållandena, då borde man tagit steget fullt ut, säger han.

Vad blir skillnaden för patienterna? Hör politikerna i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.