Skinnskattebergs nya brandstation överklagas: ”Har inte finansiering för det här”

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet att anta en ny brandstation i Skinnskatteberg ska nu laglighetsprövas av förvaltningsrätten. Det efter att initiativtagarna till namninsamlingen överklagat beslutet.

– Vi började organisera oss direkt efter beslutet, säger Cecilia Karlsson, en av initiativtagarna som också är aktiv i Socialdemokraterna.

Den 17 januari tog förvaltningsrätten i Uppsala emot en laglighetsprövning angående beslutet från det extrainsatta mötet i kommunfullmäktige den 10 januari. Överklagan är inlämnad av samma personer som låg bakom namninsamlingen för att stoppa att beslutet skulle fattas i kommunfullmäktige.

I överklagan menas det att beslutet inte kommit till på rätt sätt och strider mot kommunallagen.

Brandstationen i Skinnskatteberg

– Man har inte finansiering för det här och enligt kommunallagen så ska fullmäktige besluta hur en utgift ska finansieras. Det gäller både investering och driftkostnader, säger Sheila Imamovic Skog.

I överklagan yrkar man också på inhibition, som förvaltningsrätten nu beslutat att verkställa, vilket betyder att kommunen inte kan gå framåt med den nya brandstationen förrän förvaltningsrätten avkunnat sin dom i laglighetsprövningen.

I klippet berättar Cecilia Karlsson och Sheila Imamovic Skog om varför man valde att överklaga beslutet.

Laglighetsprövning

Enligt kommunallagen är en laglighetsprövning en överklagan på kommunens eller regionens allmänna beslut. Den som överklagar ett beslut måste göra det senast tre veckor efter den dag beslutet anslagits på myndighetens digitala anslagstavla. Överklagan lämnas eller skickas till förvaltningsrätten och måste vara skriftligt.

Förvaltningsrätten avgör sedan om beslutet bryter mot lagen eller författning. Förvaltningsrätten tar endast hänsyn till materialet som lämnats in och inga andra omständigheter.

Du kan begära laglighetsprövning om du:

  • Är folkbokförd i kommunen.
  • Äger fast egendom i kommunen.
  • betalar kommunalskatt i kommunen

Källa: Domstol.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brandstationen i Skinnskatteberg

Mer i ämnet