Konstnären om sitt måleri: ”Är alltid en livesändning”

Uppdaterad
Publicerad

På lördag är det vernissage för Tomas Gustavsson på galleri KAZ i Västerås som öppnar för säsongen. SVT Tvärsnytt träffade konstnären i sin ateje ute på Tidö-Lindö för att höra hur han tänker om sitt måleri.

– En målning är alltid en livesändning. Det är alltid ett orginal, alltid en nu-upplevelse. Foto och video ligger några generationer bort i sin berättelse. Styrkan i måleriet är att det finns en närvaro, en live känsla. Men lite av det sätt jag målar på är att efterlikna den här berättelsen från foto, video och TV. Det är lite av den lagerproceduren fast fryst i måleriets skepnad, säger Tomas Gustavsson och fortsätter:

-– Jag grubblar konstant på måleriets vara i samtiden, vad kan man använda måleriet i för position om man nu vill sammanfatta saker och ting runt omkring dig. Hela den disskusitionen om hur måleriet kan gestalta nutiden, det är nog det som är den stora inspirationen, att försöka hitta bilder som följer det tänket kring perceptionsfrågor kring hur vi upplever oss.

– Har vi någon privat sfär, finns det någonting som är privat, är allting exploaterat?  Vad kan måleriet berätta? Det, kryddat med lite personliga berättelser. Att försöka sammanfatta samtiden är själva huvudkroken tror jag.

Utbildning:

Västerås Konstskola 1977-1978 Konstfack 1978-1982.

Utställningar:

Galleri Magnus Karlsson, Västerås, 1992, 1994, 1997.

Galleri Magnus Karlsson, Stockholm 1998.

Galleri Bergman Göteborg/Malmö 1995, 1996.

Boibrino Gallery Stockholm, 1994, 1996.

Galleri Wallner Malmö, 2000.

Västerås Konstmuseum 200.

Kabusa Konsthall Ystad 2004.

Galleri KAZ Västerås 2005, 2010, 2015.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer