• Viktigt meddelande:

    Det brinner i Husumfabriken i Örnsköldsviks kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Svenska Kyrkan slog upp sina dörrar under första maj. Biskopen Mikael Mogren: Konfrontation är inte vår grej. Foto: SVT/Patrik Boberg

Biskopen: Jesus var en man och en hen

Uppdaterad
Publicerad

Biskop Mikael Mogren ger nu sin syn på gårdagens debatt om det var rätt att kalla Jesus för ”hen”. Enligt biskopen råder det inga tvivel om att Jesus var en man, men även en hen.

Många reaktioner kom från flera håll i landet efter att Västerås pastorat i en reklamannons i en lokaltidning kallat Jesus för ”hen”. Nu ger biskopen Mikael Mogren sin syn på saken.

– Jesus var en man och en människa. Det råder det inga tvivel om. Men det var inte fel att kalla Jesus för hen, utan hen är ju bara ett syftningsord, säger Mogren.

”Folk använder hen som mobbarord”

Biskopen menar även att debatten som lyft har haft en nedsättande ton mot transpersoner och understryker att alla är skapade av Gud och är enastående skapelser.

– Jag märkte att folk använder hen som ett mobbarord. Det var något dåligt att bli kallad hen. Det tycker jag är väldigt illa för så ska det inte vara. Jag tycker att den debatten är viktig att lyfta nu inför nästa år, säger Mogren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer