Foto: svt

Trollnätverk från Elfenbenskusten ville infiltrera VSK:s supporterforum

Uppdaterad
Publicerad

Valpåverkan, övervakning av åsikter eller rekrytering av nya nättroll. Det kan vara orsakerna till den ökade aktivitet som VSK:s supporterforum noterat sedan i höstas, säger en expert på nätsäkerhet som SVT pratat med.

Jonathan James arbetar i säkerhetsbranschen och hjälper bland annat företag och privatpersoner att kartlägga hot och risker på nätet. Vi bad honom att göra en enklare undersökning av en av profilerna som sökt medlemskap i VSK:s supporterforum på Facebook.

Sex och högerextremism

– Profilen är medlem i ett stort antal grupper, dels köp- och säljsajter men också singel- och porrsajter eller så är det grupper som diskuterar massmedias trovärdighet. Det jag har sett i flertalet av grupperna är att det finns kopplingar till extrema grupper och extrema åsikter i samhället. Jag ser många sverigedemokratiska budskap men även högerextremism i flera av grupperna.

Det betyder inte att personer med högerextrema eller sverigedemokratiska preferenser skulle ligga bakom profilen eller grupperna på nätet, enligt Jonathan James, utan att den som kontrollerar profilen vill nå, påverka eller övervaka personer som har den typen av åsikter.

Trovärdighet och påverkan troliga syften

Profilen har ännu inte gjort så många inlägg vad vi kan se, vad beror det på?

– Det kan vara så att man just nu bygger upp profilen för att senare aktivera den för att sprida budskap, förstöra konversationer eller så är profilens syfte att bara iaktta vad som sker i gruppen.

– Det kan också handla om att söka efter personer med samma åsikter som sedan kan rekryteras för att föra ut propaganda.

Enligt Jonathan James ingår profilen troligen i ett större trollnätverk.

Elfenbenskusten hemvist för trollnätverk

– Det finns flera olika större trollnätverk på nätet, det här hör hemma i Elfenbenskusten.

I Elfenbenskusten finns troligen en hel del personer utan arbete som mot en billig penning kan tänka sig att underhålla konton. Men det behöver inte vara samma person som underhåller kontot som sedan använder det i de svenska forumen, menar Jonathan.

– Man kan låna ut sina kontouppgifter eller så är kontots uppgift kanske bara att iaktta för att senare aktiveras för postningar med olika budskap.

Dålig medvetenhet

– Generellt tycker jag att medvetenheten på nätet är låg.

Aktiviteterna från den organiserade brottsligheten är omfattande på nätet och växer och blir allt mer sofistikerad menar Jonathan James.

En vänförfrågan från någon du inte minns att du träffat kan vara första steget för ett troll att få kontakt med en specifik person i ditt nätverk, kanske en politiker eller makthavare. Medlemskap i din grupp ger kontot legitimitet i en annan grupp som kanske är det verkliga målet för trollkontot. Därför är det viktigt att vara uppmärksam, menar Jonathan James.

Måltavlan: Valet 2018

Säkerhetspolisen har nyligen gått ut och informerat om troliga hot mot den demokratiska valprocessen och Jonathan James menar att det inte handlar om att valrörelsen riskerar att påverkas utan att den garanterat kommer att utsättas för försök till påverkan.

– Självklart kommer intressegrupper att försöka påverka valet i den riktning de vill påverka det svenska samhället. Det finns både interna svenska aktörer och externa nationella och internationella aktörer som vill se sina intressen främjade och kommer att göra vad de kan för att påverka det i den riktningen.

Så avslöjar du en falsk profil

Visa

– Kontrollera vilka profilbilder personen använt nyligen.

– Stämmer profiladressen i browserfönstret överens med vad personen kallar sig?

– Bildgoogla personens profilbild via https://images.google.com/

– Vilka andra grupper är personen medlem i, har ni gemensamma vänner?

– Skicka ett meddelande till personen och fråga varför de vill bli medlem/vara vän

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer