Foto: SVT

Massansökningar från nättroll på sportforum oroar inför valet

Uppdaterad
Publicerad

VSK:s supporterforum på Facebook har sedan i höstas fått massor av medlemsförfrågningar från vad de bedömer är falska profiler. Majoriteten påstår sig vara medelålders kvinnor.

Över en natt i höstas ökade medlemsförfrågningarna och ändrade karaktär berättar Peter Sandberg, en av administratörerna.

– Normalt är 15 procent av ansökningarna från kvinnor och vi får kanske 4-5 ansökningar i veckan. Plötsligt fick vi 20 i veckan i flera veckor och majoriteten var medelålders kvinnor som varken bodde i Västerås eller kände någon annan i gruppen.

Vaksamhet viktigt

I forumet väckte det viss munterhet när Peter i december berättade att man stoppat flera förfrågningar från kvinnor. Men massansökningarna väcker polisens intresse och enligt dem gjorde administratörerna helt rätt.

– Man bör vara uppmärksam på vilka man släpper in. Ställ frågor, varför vill man gå med i gruppen, vilket intresse har man för att bli medlem. Frågor skrämmer ofta bort de med tveksamma avsikter, säger Andreas Hornwall på polisens underrättelsetjänst i Region Mitt.

Ekobrott kan ligga bakom

Andreas Hornwall kan se flera olika scenarion som kan ligga bakom massansökningarna till VSK-forumet.

* En del i ett bedrägeriupplägg där man genom olika medlemskap vill bygga en trovärdig profil för att komma i kontakt med personer i forumet som man sen begår bedrägerier mot.

* Det kan vara riktat mot klubben, konkurrerande klubbar vill få information eller förstöra forumet.

* Det kan handla om profiler som spammar gruppen med låneansökningar och länkar för att få annonsklick på sina sidor.

* Det kan handla om främmande makt eller annan politisk organisation som via så kallade ”trollfabriker” bygger trovärdiga svenska profiler för att sedan kunna påverka eller övervaka politiska strömningar på nätet.

Påverkan inför valet en realitet

Enligt VSK-forumets administratör Peter Sandberg har man alltid haft en viss del falska ansökningar men aldrig på den nivå som de senaste månaderna.

SVT Västmanland har tidigare berättat att ett av polisens tre fokusområden inför valet 2018 är att stoppa påverkan av främmande makt. Enligt bedömare utsattes medborgare i USA för påverkan via nätet bland annat med hjälp av falska profiler. Polisen uppmanar därför administratörer för forum att vara uppmärksamma och inte släppa igenom ansökningar godtyckligt.

– Det är ju dokumenterat att vissa länder använder sig av trollfabriker och det kan ju vara för att påverka och sprida sitt budskap men också för att bara observera och följa åsiktsströmmar, säger Andreas Hornwall.

Svart man blev vit kvinna

För administratören Peter Sandberg har det blivit lite av en sport att avslöja de falska ansökningarna till supporterforumet och ibland är det väldigt lätt.

– En gång var det två olika profiler som hade samma profilbild, då blir man ju misstänksam och senast igår hade vi en profil som först hade varit en svart man från Elfenbenskusten och sedan blivit en vit kvinna från Sverige med ett annat namn.

SVT ber Peter visa profilen på kvinnan som han blockat. När Peter letar upp den ser vi att personen som är blockad inte längre kallar sig för det svenska kvinnonamnet utan nu har ett mansnamn och har bytt tillbaka till den svarta mannens profilfoto. Troligen är båda profilbilderna stulna konstaterar Peter.

Så avslöjar du falska profiler

Visa

– Kontrollera vilka profilbilder personen använt nyligen.

– Stämmer profiladressen i browserfönstret överens med vad personen kallar sig?

– Bildgoogla personens profilbild via https://images.google.com/

– Vilka andra grupper är personen medlem i, har ni gemensamma vänner?

– Skicka ett meddelande till personen och fråga varför de vill bli medlem/vara vän.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer