Foto: Melker Blomberg/SVT

Bostadsbrist sätter press på politikerna

Publicerad

”Det är ett stort behov av nya bostäder och det arbetas febrilt med det”, säger Lars Kallsäby, ordförande i byggnadsnämnden i Västerås stad.

895 nya bostäder färdigställdes i Västerås under 2016. Målet är att färdigställa 4 000 nya bostäder under den nuvarande mandatperioden.

I fjol blev ännu färre bostäder färdigbyggda, och kommunen måste nu öka takten för att nå de uppsatta målen.

– Det fattas några bostäder till det uppsatta målet på 1000 under 2016, men den information jag får är att vi har väldigt mycket på gång in nu 2017 och 2018, så förhoppningsvis kommer vi nå målet, säger Lars Kallsäby, ordförande i byggnadsnämnden i Västerås stad.

I höstas riktade Liberalernas Jesper Brandberg kritik mot det han menar är en alltför långsam byggtakt i Västerås.

Digitala verktyg behövs

– Det är ett stort behov av nya bostäder och det arbetas febrilt med det, säger Lars Kallsäby, ordförande i byggnadsnämnden i Västerås stad.

För att nå målen menar Lars Kallsäby att man behöver nyanställa, framförallt inom planavdelningen. Men man är också i behov av bättre digitala verktyg.

– Det handlar inte bara om att få in fler händer och fötter till stadsbyggnad. Våra handlingar och ärenden behöver digitaliseras fullt ut, säger Lars Kallsäby.

”Vi kan påbörja processerna parallellt”

Han vill också att arbetet med bygglov och detaljplaner ska effektiviseras.

– Vi kan påbörja processerna parallellt. Man kan faktiskt lämna in ett bygglov samtidigt som det pågår en detaljplansprocess.

Rekordstort intresse

I dagarna släpps lägenheterna i kvarteret Orren som det kommunala fastighetsbolaget Mimer håller på att bygga. Över 4 400 personer har föranmält intresse till de 34 lägenheterna.

Det rekordstora intresset ger en bild av klimatet på bostadsmarknaden i Västerås, enligt Anette Jansson, kundcenterchef på Bostads AB Mimer.

– Bristen på bostäder känner vi av varje dag, och det är klart att om man ska välja ett nytt boende så är nyproduktion något som är attraktivt att följa och se vad som byggs. Men det är stor efterfrågan på alla våra bostäder, säger hon.

”10-15 000 bostäder i planläge”

Trots det höga trycket är Lars Kallsäby positiv, och han tror att man ska nå målet på 4 000 nya bostäder under mandatperioden.

– Vi har 10-15 000 bostäder i någon form av planläge, så vi behöver kanske inte ändra planinriktningen imorgon, men i övermorgon måste vi vara beredda att se över nya områden att bebygga i Västerås om det fortsätter så här, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer