Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Fick bära upp min dotter” – följ med hem till Boy Andersson i Sala som fortfarande lever i skadorna efter översvämningarna i augusti 2023. Foto: Rasmus Hammarström/SVT

Familjen fick halva huset förstört av översvämningarna i Sala: ”Det är kaos”

Uppdaterad
Publicerad

Kungsängen var det hårdast drabbade bostadsområdet när skyfallet dränkte delar av Sala i september förra året. Boy Anderssons familj förlorade halva huset i översvämningen.

– Det värsta är alla minnen som försvann. Vi hade en massa böcker från när barnen var små som är princip förstörda. De går knappt att öppna.

Han blev väckt av frun när hon skulle till jobbet. Utanför var grannar redan igång och gjorde allt för att pumpa ut vattnet från sina källare. Delar av Kungsängen hade hamnat under vatten. Så även deras egna hem.

Sovrum, fyra datorer, biljardbord, tvättstuga. Minnen från barnens uppväxt, bilder på släktingar som gått bort. Allt förstördes den dagen i källaren.

Översvämningarna i Västmanland 2023

– Det är sådant som inte går att få tillbaka, säger fyrabarnspappan Boy Andersson, en av hundratals drabbade i Sala.

”Jättedåligt”

Han själv tror att det är kommunens dagvattenledningar som är anledningen till att vattenskadorna blev så omfattande i hans bostadsområde.

– Vi har anmält hos kommunen och inte hört något mer. Det är jättedåligt.

Känner till bristerna

Kommunalrådet Amanda Lindblad (S) säger att ledningsnätet klarar av normala regnmängder, men att det just nu utreds för att ta reda på varför så många fastigheter fick in vatten i sina källare.

– Det vi hittar i brister kommer vi åtgärda, men vad det är vet vi inte än, säger hon.

Lång väntan på hjälp

Ett halvår efter händelsen är familjens källarrum utrivna och tomma. I husvagn, garage och inne i huset står högar av prylar. I väntan på att få klart med försäkringsfrågor och att hantverkarna ska få tid till att börja bygga upp igen.

På gatan utanför syns hur hantverkare parkerat utanför flera andra villor, för att få bukt på deras fastighetsskador.

– Vi har inte velat ringa och tjata heller. Vi klarar oss, det finns äldre som behöver hjälp snabbare, säger Boy Andersson.

”Fick bära upp min dotter” – i klippet kikar SVT in hos familjen Andersson som fortfarande lever i spåren av översvämningarna.

60 sekunder: Skyfallet i Bergslagen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter en natt med regn så låg ett museum, en fotbollsplan och åkrar under vatten. Se förödelsen efter skyfallet i Bergslagen i videon ovan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningarna i Västmanland 2023

Mer i ämnet