Foto: Robert Gustavsson/SVT

Brandmännens chef är oroad

Uppdaterad
Publicerad

Nu har även deltidsbrandmännen i Kolbäck, Surahammar, Hallstahammar och Virsbo fått nog och har sagt upp sig eller kommer att göra det

Missnöjet pyr bland landets deltidsbrandmän och på flera håll runt om i Sverige – bland annat i Arboga och Kungsör – har flera av dem sagt upp sig i protest mot det nya kollektivavtalet som börjar gälla i maj.

Uppsägningarna ramlar in

Nu har vågen av uppsägningar nått även Surahammar, Hallstahammar och Virsbo. Enligt källor som SVT Nyheter Västmanland har pratat med har uppsägningarna fullkomligt rasat in under onsdagskvällen, då flera deltidsbrandmän började lämna in sina avskedsansökningar.

Uppror bland deltidsbrandmän

– Ja, det är från Virsbo, Surahammar och Kolbäck. Det är ett betydande antal uppsägningar och inte några enstaka och det ramlar in nya hela tiden, säger Björn Svensson avdelningschef för RIB-stationerna på Mälardalens brand- och räddningsförbund.

Läs mer: Länsstyrelsen: ”Tror inte vi har sett slutet”

I Skultuna vill man avvakta ett tag till men man ”är med på tåget”.

– Vi har försökt att förhandla så långt det går men inget händer, säger en deltidsbrandman till SVT Västmanland.

Deltidsbrandmännen i Kungsör och Arboga drog i början av veckan tillbaka sina uppsägningar efter att en dialog hade startat med arbetsgivaren.

Har jobbat hårt med rekrytering

– Rent avtalsmässigt hänvisar vi dem till en mer central nivå. Men personligt tycker jag att det är tråkigt. Förra året jobbade vi hårt med rekrytering och vi var fullt manskap på alla fem stationer för första gången på 10 år. Vi sa att vi skulle bli bäst i Sverige och så händer det här, säger Björn Svensson

I dag kom beskedet att Sveriges kommuner och landsting (SKL) och arbetsgivarförbundet Pacta stämmer Brandmännens riksförbund. Så här tänker Björn Svensson om det:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppror bland deltidsbrandmän

Mer i ämnet