Budgeten presenterades vid dammen i Vasaparken. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Budget med fokus på utbildning

Uppdaterad
Publicerad

Majoriteten i Västerås (C), (S), (MP) och (KD) presenterade sin gemensamma budget för 2018. Ramarna från föregående år utökas med nästan 200 miljoner.

För fjärde gången i rad presenterade partierna som utgör Samarbete för Västerås och deras kommunalråd: Anders Teljebäck (S), Amanda Agestav (KD), Markus Lindgren (MP), och Vicki Skure Eriksson (C) en gemensam budget. En budget där nyckelorden var lärande och kompetensutveckling.

– Den här budgeten är väldigt fokuserad på att vi ska få barn och elever att lyckas bättre i skolan. Vi ska se till att ha utbildade lärare och rektorer och förstärker upp där, säger Vicki Skure Eriksson (C).

– Totalt sätt lägger vi över 13 miljoner ytterligare på vuxenutbildning för kunna klara av både rättighetsstyrda kurser, men även yrkesutbildningar. Det är viktigt för integrationen att vi har de möjligheterna, säger Anders Teljebäck (S).

Behöver lyfta resultaten i skolan

Att man i Samarbete för Västerås inte är nöjd med skolan och elevernas möjligheter idag erkände Vicki Skure Eriksson (C) utan omsvep.

– Vi behöver lyfta resultaten i skolan och det är vi klart medvetna om. Det finns en strategi för hur vi ska kunna komma bättre framåt där. En förutsättning är att vi har utbildade lärare i våra skolor och därför är det så viktigt att vi gör den här satsningen, säger Vicki Skure Eriksson (C).

Om det kommer kritik mot er budget, vad skulle det i så fall vara?

– Jag vet inte vad det skulle kunna vara, möjligtvis att den är för offensiv och den kritiken tar jag gärna. Jag vill ha en offensiv politik, för Västerås och i framtiden, säger Anders Teljebäck (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.