I Stockholm har kollektivtrafiken valt att stänga den främre dörren på bussarna. Foto: SVT / TT

Bussarna i Västerås fortsätter att släppa på passagerare längst fram

Uppdaterad
Publicerad

VL-bussarna kommer fortsätta att släppa på passagerare genom den främre dörren. Trots påtryckningar från fack och att bussarna i Stockholm haft den dörren stängd i flera veckor.

– Det är en balansgång mellan smidig kollektivtrafik och den rädsla som finns hos våra förare. Vi följer rekommendationer från smittskyddsläkare och Folkhälsomyndigheten, säger Arne Andersson, förvaltningsdirektör vid Kollektivtrafikförvaltningen i Region Västmanland.

Tidigare har VL genomfört åtgärder som att ta bort biljettköp på bussen och att sittplatsen närmast föraren stängs av för att minska smittspridningen av coronaviruset.

Men förarna vill se mer och sjukskrivningarna ökar. I en begäran till arbetsmiljöverket har ett skyddsombud bett om att stänga den främre dörren, men det är alltså fortfarande inte aktuellt.

Istället skär man från och med den 14 april ner på turerna på 500-linjerna i länet och stadstrafiken i Västerås. Bland annat kommer nattrafiken tas bort.

– Vi anpassar trafiken till det faktiska resandet. Resandet har minskat kraftigt de senaste veckorna. Mellan 70 till 90 procent på vissa turer, säger Arne Andersson.

Så anpassas busstrafiken i länet från och med 14 april

  • Bussturer dras in i Västerås på linje 1-6 och 21.  
  • Bussturer dras in på 500-linjerna i länet.  
  • Linje 11, 12, 13 ställs tillfälligt in. 
  • Linje 2 trafikerar inte Björnön (vänder på hållplats Hamregatan). 
  • Nattrafik efter kl 23.59 dras in på alla linjer. 
  • Anpassade busstider för möjlighet till byten på Västerås Central för linje 1-22.

Källa: VL

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.