Anna Gunstad Bäckman, distriktsstyrelsens ordförande Centerpartiet Västmanland och gruppledare Centerpartiet Hallstahammar. Foto: Centerpartiet

C i Västmanland: ”Vi har varit jättekluvna”

Publicerad

I fredags meddelade Centerpartiets partiledare att partiledningen kommit fram till att stödja en Socialdemokratiskt ledd regering. I helgen har partiet haft ett förtroenderåd där också Västmanlands centerpartister har sagt sitt. De stödjer partiledningen i att vara stödparti och oppositionsparti till Löfven(S).

Annie Lööf meddelade på fredagen att partiledningen vill stödja överenskommelsen där Liberalerna och Centerpartiet både blir stödparti och oppositionsparti till en S+MP-regering. Det handlar om att samarbeta kring budgeten år för år och en rad kompromisser partierna emellan.

– Vi kommer vara ett liberalt oppositionsparti, sa Annie Lööf på pressträffen på fredagen.

I helgen har partiet haft förtroenderåd som bestämt att följa partiledningen och där Centern representanter från Västmanland har fört fram de lokala åsikterna.

– I Västmanland har vi varit jättekluvna, men en majoritet har ändå landat i att stödja denna överrenskommelse. Viktiga delar har varit skogsägandefrågan och frågan om LSS, säger Anna Gunstad Bäckman, distriktsstyrelsens ordförande för Centerpartiet i Västmanland.

”Vi håller vallöftet”

Valet för partiet handlar om att hålla sig till de andra borgerliga partier utan majoritet i riksdagen eller bryta Alliansen och hitta samarbete med S och MP som kan få igenom förslag förutsatt att övriga partier inte tycker lika. Centerpartiet i Västmanland tycker att beslutet var tvunget att ta och bra för att Sverige ska få en regering men är inte helt nöjda.

– Det här är det minst dåliga av två dåliga förslag. Vi håller vallöftet om att inte ge ytterlighetspartierna inflytande, säger Anna Gunstad Bäckman (C).

Löftet om att byta ut Stefan Löfven då?

– Ja, vi sa ju nej till första förslaget [som S föreslog]för det gick inte. Med den här överenskommelsen har vi fått politik som vi har önskat. Det är det vi har lovat våra väljare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.