Amanda Agestav (KD), kommunalråd Västerås. Foto: SVT

KD tycker det vore bättre med extraval

Uppdaterad
Publicerad

Amanda Agestav, partidistriktsordförande för Kristdemokraterna i Västmanland, menar att uppgörelsen mellan S, MP, L och C var väntad men tycker ändå beskedet är tråkigt.

– Jag är jätte jättebesviken, säger hon.

– Det är ett svek mot de väljare och framförallt de som röstade på Centerpartiet för att de ville ha en ny regering, säger Amanda Agestav (KD).

Hon tycker det hade varit bättre med extraval.

– Sverige står inför stora utmaningar och då kan man inte fortsätta med samma ledarskap. Nu blir det någon sorts kvasisituation där man förhandlar men inte går in.

Centerpartiet och Liberalerna har sagt att de kommer stödja en S-ledd regering men att de själva kommer sitta i opposition. Amanda Agestav menar att samarbetet är svagt eftersom att de har 47,9% av stödet, 167 av 349 platser i riksdagen.

– Även om de fyra partierna är överens så är man ändå beroende av att de andra partierna röstar ner eller att de får stöd av Vänsterpartiet. Det de här fyra partierna har förenats i är sitt motstånd mot Sverigedemokraterna och det är en dålig grund, man måste ha något mer, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.