Foto: SVT

Chefens avtal ifrågasätts

Uppdaterad
Publicerad

Chefen för Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund (NVK), Harold Nilsson, får genom sitt avtal nästan 300.000 kronor i månaden.

Harold Nilssons månadslön är 90.000 kronor. Samtidigt har han en pension på 70.000 i månaden. Dessutom fakturerar han konsultarvode från sitt eget aktiebolag.

Fakturor på granskning

Just nu ligger två fakturor på sammanlagt 250.000 kronor på Fagersta kommuns bord för granskning. Nilssons egen motivering till ersättningsnivån är att han måste kunna uträtta tjänster åt Norra Västmanlands Kommunalteknikförbund i en omfattning som skulle vara omöjlig om han enbart hade haft månadslön.

NVK är ett samarbete mellan kommunerna Fagersta och Norberg samt även Avesta vad gäller bygg- och planfrågor. Det råder enighet om att förbundet har sparat mycket pengar och att Harold Nilsson skött sitt arbete oklanderligt.

– Men jag har full förståelse för att Nilssons ersättning sticker i ögonen på folk och jag menar att det här är ett fel begånget av NVK:s styrelse som inte satte stopp för avtalen, säger Åsa Eriksson (S), kommunalråd i Norberg.

Heltidsanställd igen

Nilssons pension härrör sig från mitten av 1990-talet då ett avtal tecknades. Pensionsavtalet har sedan förhandlats om flera gånger och Nilsson valde att utlösa det 2010. Samtidigt återanställdes Nilsson på halvtid, men nu, fyra år senare, är anställningen en heltid.

Granskningen av Harold Nilssons konsultfakturor görs av revisionsbyrån Pwc och beräknas vara avslutad om ett par veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.