Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Knäcka och täcka” – en metod för att få bort parksliden. Men det gäller att växten hanteras på rätt sätt och slängs på rätt ställe. I klippet ser du hur det ska gå till. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så tar du hand om den invasiva parksliden – experten visar: ”Knäcka och täcka”

Uppdaterad
Publicerad

Den invasiva växten parkslide har gjort många oroliga. Men om man har den på sin tomt – vad ska man då göra åt den?

– Vi får ju väldigt många samtal om parkslide, och många är oroliga, säger Zsombor Károlyi, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen Västmanland.

Parkslide ses som en invasiv art som är skadlig för vår inhemska flora, den är en riktig snabbväxare och står den nära ett hus kan den på allvar skada det med sina kraftiga rötter.

Experten på parkslide manar till lugn

– I de allra flesta fall så behöver man inte göra någonting med den, säger Zsombor Károlyi.

Mardrömsväxten parkslide

Men i vissa fall bör eller måste parksliden tas bort och då ska man rådfråga någon kunnig för att avgöra vad som är lämpligt på just det beståndet. En metod som är omfattande är att gräva bort den, en annan är att använda gift. Den tredje är att klippa av parksliden, åka med den till återbruket och sen täcka marken.

Magnus har stor parkslide vid tomtgränsen – nästan tre meter hög: ”Håller koll”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Först kommer det lite 'rabarber' och sedan skjuter den bara fart och blir 270 cm liksom, den är fascinerande på det sättet”, säger Magnus Bengtsson om den stora parkslide som växer utanför hans tomt. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mardrömsväxten parkslide

Mer i ämnet