På Sala-Heby brandstation ser man hoppfullt på årets kommande sommarmånader, trots fjolårets många skogsbränder. I dag är man bättre rustade och har ett starkare manskap till sitt förfogande, menar Tommy Jansson, räddningschef och Jan Lindberg, insatsledare på stationen. Foto: SVT/Adam Sjöborg

Civila krafter och ny utrustning ska stärka brandförsvaret

Publicerad

Bättre utrustning och större uppbackning från civilia samhället. Det är två nyckelområden som ska stärka brandförsvaret inför årets sommarmånader.

Mycket har förändrats för brandförsvaret sedan 2014. Bland annat samverkar i dag Sala-Heby brandstation med Storstockholms brandförsvar, vilket pekas ut som en stor fördel. I samband med större bränder finns stöd att få, men de är även redo att ge sig ut om stora bränder brister ut i andra delar av Sverige.

Skogsbränder kostar

Men bränder orsakar inte bara stor förödelse på sin omgivning, utan kan även bli en kostsam historia. Varje kommun har en egen form av självriskförsäkring, som blir relevant vid skogsbränder. 

– För Salas del ligger den ungefär på 875 000 kronor. Alla kostnader utöver detta betalas av staten via MSB. Så nu senast fick vi 8,5 miljoner från MSB för kostnader kopplade till fjolårets brandbekämpning, berättar Tommy Jansson.

Miljonstöd

Utöver det har Sala-Heby brandförsvar även fått ett bidrag på 2,4 miljoner kronor från Sala kommun. Pengar som endast få spenderas på ny utrustning.

– Tack vare dessa pengar har vi nu bättre tank- och pumpkapacitet och ny skyddsutrustning, säger Tommy Jansson. 

Bildar skogsbrandvärn

Utöver detta så har man även börjat arbeta närmare med det civila samhället, vilket är något som har vuxit fram i samband med tidigare skogsbränder.

– På flera mindre orter har vi börjat titta på bildandet av skogsbrandvärn. Dessa bland annat inkludera människor som är vana med att arbeta i skogen, såsom bönder, säger Jan Lindberg, insatsledare på Sala-Heby brandstation.

I klippet kan du höra Tommy Jansson berätta om hur livet på Sala-Heby brandstation var när skogsbränderna härjade i fjol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.