Så kommer den stora övningen i Västerås att märkas av: ”På marken, på vattnet och i luften” Foto: SVT

1 000 soldater och militärfordon i stor hemvärnsövning i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

I veckan intar 1 000 soldater med hundar, hjulfordon, båtar och flygplan Västerås. Det är en stor försvarsövning som kommer att märkas.

– Vi kommer ju att ha personal både på land, vatten och i luften, berättar biträdande övningsledare Christer Larsson.

Syftet med rikshemvärnschefens insatsövning, som genomförs i Västerås under vecka 38, är att träna hemvärnets förmåga att lösa stridsuppgifter i stadsmiljö.

Övningen inleds måndag 16 september med förberedelser, men det är först under senare delen av veckan och helgen som allmänheten kommer att märka av den.

På onsdag den 18 september rullar de första förbanden in. I city, hamnen, i Irsta och vid flyfältet på Hässlö bland annat.

I klippet syns var och hur övningen påverkar.

– Det har ju blivit så, att vi flyttat allt mer från skogen in i urbana miljöer. Det betyder otroligt mycket för oss att kunna öva såhär och tillsammans med andra aktörer, i det här fallet Västerås stad, länstyrelsen och regionen, säger Christer Larsson.

Även en mindre styrka från det norska hemvärnet kommer att ingå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.