Äppelutställningen som öppnas under äppeldagarna 22-23 september hålls sedan fortsatt öppen på eftermiddagarna till och med 27 september. Foto: Dean Fosdick / TT

Dags för populära äppeldagar på Vallby

Publicerad

I helgen ordnas årets äppeldagar på Vallby Friluftsmuseum i Västerås, närmare 120 olika sorter visas upp. – Att få kliva in och se mängden och känna doften av äkta äpple fylla hela rummet, det är fantastiskt! säger Anne-Sofie Freyhult från Västerås Trädgårdssällskap.

Föreningen står tillsammans med Vallby friluftsmuseum bakom evenemanget som nu har ganska många år på nacken och som brukar locka mycket folk.

– Jag själv mötte det i början av 80-talet och redan då var det som en insititution, säger Anne-Sofie Freyhult.

– Många har ju trädgård och just i år förmodligen en sådan som dignar av frukt. Man vill ha kunskap om sorter, om vad man kan göra med dem. Det kommer nya människor varje år som upptäckt vilken rikedom vi har.

Förutom att dofta, titta och lära mer om äpplen kan den som vill få hjälp att få sina egna äpplen sortbestämda av en pomolog. Men till skillnad från utställningen som har fritt inträde, kostar det en slant. 

Under helgen ordnas också äppelpyssel för barnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.