Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Crawley som är utvecklare på Pedagogiska skolgårdar inom Västerås stadhar varit med och gjort kartläggningen. Skiljeboskolan är en av fem skolor där skolgården ska göras om. Foto: Caroline Slotte/SVT

Därför görs förskole- och skolgårdarna om i Västerås

Publicerad

På en skolgård behövs tre olika zoner, en trygg, dynamisk och vild zon. Det menar Emma Crawley som varit med och kartlagt kommunala förskole- och grundskolegårdar i Västerås.  

– Det fanns de gårdar som var bra, men också de som nästan hade undermåeliga miljöer, berättar hon. 

Utifrån den kartläggning som gjorts kommer utemiljön vid fem grundskolor att göras om. Det första spadtaget tas måndagen 19 juni.  

Anledningen till att det endast är vissa utemiljöer som görs om beror på att dessa hade låga värden i kartläggningen samt att vissa verksamheter har ett större behov. 

– Verksamheter som har särskilda har stort behov av en återhämtade miljö exempelvis vår kommunala särskilda undervisningsgrupp (KSU). Skiljeboskolan är en av de skolor som görs om och här har vi en KSU grupp, förklarar Emma Crawley som är utvecklare för pedagogiska skolgårdar i Västerås stad.

Barnens bästa går före skötselperspektivet

Något som framkom i kartläggningen var att flera skolgårdar till stor del bestod av hårdgjord yta. Orsaken till det har varit för att underlätta skötsel av ytan, nu blir det ändring på det, menar Emma Crawley. 

– Skötselperspektivet har gått före barnens behov när man gjort miljöerna. Det då man kanske inte haft kunskap om kring vilken effekt en rik miljö har för barns lärande och utvecklande. Nu kommer det bli förändring på det. Vi kommer ta i beaktande skötselaspekterna, men det är barnens bästa som kommer företräda i utformandet av miljöerna, förklarar hon. 

Hör Emma Crawley på Västerås stad berätta mer om kartläggningen och behovet. Samt hör om förändringar på Skiljeboskolan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.