Foto: SVT

De dansar fram ett demokratiskt tänk

Publicerad

Kan man lära sig integration och demokrati genom att dansa? Det gör i alla fall eleverna i grundskolan i Hallstahammar. Den här hösten får bland annat fyrorna på Näslundsskolan dansa barnkonventionen.

Oskar Nurmi och Molly Söderström går i fyran på Näslundsskolan. Sedan terminsstarten har de en danslektion i veckan, i Skapande skola-projektet ”dans, demokrati och identitet”. Det ska pågå i kommunen under tre år och barnen får genom dansen lära sig mer om demokrati och integration.

– Vi lär oss mer om barnkonventionen, barnens rättigheter och så, säger Molly Söderström.

”Det är mycket roligare”

De tycker det är roligt att få dansa, i stället för att sitta i klassrummet och lära sig mer om ämnet därifrån.

– Då får man rörelser man kan göra med varandra. Om man är i klassrummet är det mindre. Och när man dansar till det är det mycket roligare också, säger Oskar Nurmi.

Foto: SVT

På barnens nivå

Dansläraren Caroline Gustafson-Asp säger att de jobbar med barnkonventionen och med demokrati på barnens nivå.

– Vi talar om barnens rättigheter och skyldigheter, och så blandar vi in det i barnens dansundervisning, säger hon.

Hur gör man då?

– I dag pratade vi om att man ska få vara sig själv och få uttrycka vad man själv tycker. Det är viktigt, man har rätt till det och alla andra ska lyssna. Så vi gör samma steg, men på vårt eget sätt.

Uttrycker sig med kroppen

Barnen får också lära sig att bara de har rätt till sin kropp, och ingen får skada eller hota dem. Det uttrycker de genom att dansa hotfullt, men också genom att uttrycka rädsla med kroppen. Och så får de dansa ”snällhet”.

– De är väldigt rörelseglada. Det är oftast inget problem att få dem att röra på sig och uttrycka sig med kroppen., säger Caroline Gustafson-Asp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.