Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Baggbronsbon Jan Onning är inte imponerad, men IP-Only svarar att kvaliteten avgörs först när projektet är helt avslutat. Foto: Melker Blomberg/SVT

Boende i baggbron fick fiberbredband – men den utlovade kvalitetssäkringen är inte klar

Uppdaterad
Publicerad

I Baggbron blev bygdeföreningen utlovad en extra kvalitetssäkring eftersom det framkom stora brister vid fiberutbyggnaden. Nästan två år senare är det fortfarande inte klart hur långt från branschstandard nätet är.

Efter många problem vid fiberutbyggnaden i Baggbro, i Skinnskattebergs kommun, tog företaget IP-only omtag i maj 2019 och började rätta till en del av det som gått fel.

Bygdeföreningen har dock inte fått någon hel kartläggning av fiberns status, placering och djup som utlovat. Kommunen, precis som IP-Only, hänvisar till slutbesiktningen som väntas blir klar under våren 2020.

Dialogen mellan kommunen, företaget och bygdeföreningen har också avstannat sedan oktober, då det senaste avstämningsmötet ägde rum.

– Det har varit ett glapp i skivan kan man säga, säger Tommy Viettikoski bredbandssamordnare som vill ta fasta på att kvalitetssäkringsarbetet fortskrider och att alla parter vill att det ska bli klart.

Baggbronsbon Jan Onning är inte imponerad:

– Jag är inte orolig för de fel jag ser – utan för de fel jag inte ser, säger Jan Onning när han förklarar varför han vill se en hel kartläggning av det som gjorts.

– Att dra slutsatser löpande kan ibland slå lite fel, säger IP-Onlys byggchef Ola Månsson.

Fiberutbyggnaden i Baggbron – detta har hänt

Visa

• 2016 skrev Skinnskattebergs kommun avtal med IP Only för att bygga ut fibernätet. IP-Only ska färdigställa fibernätet i enlighet med branschstandarden Robust fiber. Detta ska säkerställas av en oberoende besiktningsprocess som leds av certifierade Robust Fiber besiktningsmän.

• 2018 kom kommunen, Bygdeföreningen och IP-only överrens om att en ytterligare kvalitetsskontroll skulle göras innan slutbesiktning med bakgrund av alla de problem som uppstått när en underentreprenör inte byggt med branschstrandard.

• I december 2019 har 82 procent av invånarna fiber men ingen extra kvalitetssäkring är klar och det är inte slutbesiktigat.

• I maj 2019 gjordes den senaste delbesiktningen och då framkom fortfarande brister.

• Senaste avstämningsmötet med Bygdeföreningen var i oktober 2019.

Källa: Skinnskattebergs kommun, Dkonsult och mötesprotokoll från avstämningsmöten mellan kommunen, IP-only och Bygdeföreningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer