Boende i Baggbron har sedan 2015 arbetat för att få till ett nät i byn, men ännu har de ingen fiber. Företagaren Allan Nykvist är en av de drabbade. Foto: SVT

Flera brister i fiberbygget i Baggbron

Uppdaterad
Publicerad

En oberoende besiktningsman som granskat arbetet i fiberprojektet i Baggbron i norra Västmanland fann flera brister i utförandet. Brister som läggs både entreprenören och IP Only, en av de största internetföretagen inom branschen, till last.

Allan Nykvist driver lantbruk och turismverksamhet i Baggbron. Hit kommer turister från hela världen för att uppleva naturen i olika former. Och avsaknaden av bredband i byn är ett stort bekymmer för Allan.

– Vi driver ett företag och är beroende av internet. I dagsläget har vi kopparledningar, men när de försvinner – vad händer då?

SVT granskar fiberutbyggnaden

Markavtal saknas

På gården framför grisarnas inhängnad står numera ett elskåp som egentligen inte ska stå där.

– Det bara dök upp. De sa till mig att det egentligen skulle stå 100 meter bort, men undrade om det kunde stå här istället.

Allan sa ja, men något markavtal för skåpet som ska serva fler än Allan har han inte fått. Dessutom grävde de upp marken utan att återställa den, berättar Allan.

Men det värsta som hänt var när fiberdragarna plötsligt stod och borrade i fårhagen.

– Jag blev uppringd av gäster som var här på en fårvallningskurs som berättade att det stod folk i hagen och borrade mitt bland fåren. De hade tydligen inte lyckats borra under vägen och kommit på att de skulle pröva där i stället.

Flera brister i arbetet

Några exempel på brister som besiktningsmannen noterat är skador på vägtrummor, felplacerade ledningar, brister i tätning av rör och brister gällande markavtal. Vissa anses vara entreprenörens ansvar och andra IP Onlys ansvar som beställare.

Boende i byn har sedan 2015 arbetat för att få till ett nät i byn, men ännu har de ingen fiber.

Nyligen hölls ett möte med IP Onlys ledning för att komma i gång med arbetet med en ny entreprenör. Men boende säger till SVT att de har svårt att lita på IP Only efter allt som hänt.

IP Only ska presentera arbetsplan

– Landsortsutbyggnaden är väldigt speciell. Det är längre avstånd och svårare terräng att arbeta i. Det är hundratals markavtal som ska förhandlas och tillstånd från Trafikverket som måste sökas, säger IP Onlys presschef Niclas Karnhill.

Niclas Karnhill säger att man i Baggbron haft möte med byns fibergrupp och är på gång med en plan för att få fram fibern till kunderna.

När det gäller utbyggnaden i landet berättar Karnhill att IP Only inom kort kommer att presentera en plan för hur arbetet ska se ut framöver. Men några tidsgarantier för alla projekt i Västmanland kan han inte ge.

– Jag kan lova att vi kommer att jobba så fort som möjligt för våra kunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar fiberutbyggnaden

Mer i ämnet