Foto: TT

Regeringen ökar pressen på IP-Only

Uppdaterad
Publicerad

De ökade anmälningarna mot bredbandsbolaget IP-Only får civilminister Ardalan Shekarabi (S) att reagera och kalla till möte.

– Vi behöver föra en kritisk dialog, säger han.

IP-Only har anmälts 181 gånger till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) hittills i år, eftersom många bredbandskunder varit besvikna över den långa väntan på fiberutbyggnaden, särskilt på landsbygden.

– Jag är ytterst orolig för konsumenternas ställning. Tillräckligt allvarligt är det för att jag ska landa i slutsatsen att vi behöver föra en kritisk dialog, säger Shekarabi och fortsätter:

– Jag mött många medborgare på landsbygden som klagat på kraftiga förseningar av leveransen av bredbandet, och att de har stora svårigheter till följd av förseningarna.

Det Shekarabi vill diskutera på mötet är att en handlingsplan upprättas, och att IP-Only visar att företaget agerar för att minska förseningarna.

Välkomnar mötet

IP-Only välkomnar initiativet och ser fram emot att samtala med ministern. Mötet kommer hållas den 27 augusti på finansdepartementet.

– Jag delar hans bild av att det är viktigt med en fungerande bredbandsutbyggnad i hela landet. Vår högsta prioritering är att skynda på utbyggnaden, öka förtroendet hos våra kunder och få ner antalet anmälningar, säger vd:n Frida Westerberg.

Enligt henne kommer bolaget att genomföra en rad åtgärder framöver för att göra just detta. Bland annat att förbättra kommunikationen med kunderna och förmedla tydligare tidsplaner.

– Anledningen till att utbyggnaden försenats är att IP-Only tillsammans med övriga aktörer i branschen underskattat svårigheten med att gräva fiber på landsbygden.

Skyller på tillståndsproblem

Hon förklarar att utbyggnaden i Sverige först började i tätorterna, där det inte fanns samma slags problem med tillstånd som på landsbygden.

– I tätorterna var 24 månader en realistisk tidsplan, men på landsbygden blev det stora förseningar. Den kanske största utmaningen har varit att Trafikverkets handläggningstider för grävtillstånd varit för långa, säger Frida Westerberg.

Andra problem har enligt vd:n varit svårgrävd terräng och privata markägare som bolaget behövt förhandla med.

– Nu har vi fått den processen under kontroll, men vi dras fortfarande med förseningar på vissa projekt. Där försöker vi snabba på takten.

Hon hoppas att dialogen med civilministern kan leda till färre hinder med tillstånd, som på sikt ska minska förseningarna.

Beviljats mest bidrag

Ardalan Shekarabi riktar samtidigt kritik mot att IP-Only, den aktör som ansökt och beviljats mest statliga bidrag för att bygga ut fibernätverket, dras med så omfattande förseningar.

Frida Westerberg ger företagets syn på saken:

– Bidragen utbetalas först när installationen av fiber är genomförd. För många delar av Sverige är det en förutsättning för att kunna bygga fiber, men bidragen gör tyvärr inte att byggnationen går fortare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.