Då är risken störst att frånvaron i skolan ökar: ”Relationen med lärarna avgörande”

Uppdaterad
Publicerad

Vid skolstadieövergångar är det störst risk att elever får mer skolfrånvaro, det menar Vera Rolf som är en del av Västerås stads närvaroteam. 

– I många fall är det just relationerna med lärarna som gör att eleverna är i skolan och vid en övergång byts oftast lärarna ut, förklarar hon. 

Hösten 2021 strukturerade närvaroteamet om sitt arbetssätt och det har resulterade i att fler skolor fått bättre hjälp med närvarofrågor. De som ingår i teamet är kuratorer, skolskötare, psykologer och specialpedagoger och deras uppgift är att höja kunskapen om närvarofrågor på skolorna. 

– I dagsläget jobbar vi med närvarofrågor från förskoleklass till årskurs nio och har märkt att skolorna har fått mer kunskap i frågorna. Det speciellt sedan vi började erbjuda skolorna föreläsningar och konsultationstider, berättar Nora Mohammad som är skolkurator. 

Frånvaro finns på alla skolor i Västerås och det finns en del utmaningar för teamet som de jobbar med. 

– Det handlar mycket om att upptäcka problemen i tid. Att man sätter in åtgärder vid ett tidigt stadium så det inte blir så komplicerat i förlängningen, förklarar Vera Rolf som är specialpedagog.

I klippet berättar närvaroteamet om hur de gör för att minska frånvaron på skolorna i Västerås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.