Två personer fick föras till sjukhus med ambulanshelikopter efter att ha gått igenom isen på Stora Kedjen. En av dem avled senare. Foto: Niklas Hagman

Räddningstjänsten efter isolyckan på Stora Kedjen: ”Kraftigt obehag när isen började gunga och spricka

Publicerad

Under räddningsinsatsen i samband med olyckan på Stora Kedjen utanför Fagersta, då två män gick igenom isen och en av dem senare dog, utsattes räddningspersonalen för fara. Det framgår av en tillbudsrapport från Mälardalens brand- och räddningsförbund.

Den räddningshelikopter som hovrade för att vinscha upp de män som gått igenom isen skapade ett starkt tryck nedåt, och vinden fick en tredje person på skridskor att ramla och slå huvudet så kraftigt i isen att personen blev medvetslös.

Två personer från räddningstjänsten gick ut till mannen och när helikoptern sänkte sig närmare isen i sin räddningsinsats så gungade isen betänkligt strax innan den började spricka, enligt rapporten.

”Isen kunde ha spruckit helt”

– Mina båda kollegor upplevde ett kraftigt obehag när isen började gunga och spricka. Det kunde ha lett till att isen spruckit helt och de åkt i, säger Björn Svensson, RIB-chef på Mälardalens Brand- och räddningsförbund.

De kunde till slut ta sig iland även omständigheterna var besvärliga, enligt tillbudsrapporten.

– Vi upprättar en rapport nu så att vi kan lära oss av det här och hur jag som RIB-chef ska kunna minska riskerna vid ett liknande larm i framtiden om det skulle uppstå, säger Björn Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.